Vyšší daně? Jak kde

Radní v Kutné Hoře schválili a pak odvolali zvýšení daně z nemovitostí. V Poděbradech nedělali nic a lidé proto zaplatí dvojnásobek.

Baví vás občas zprávy z parlamentu? Zamotaná nejsou jen jednání ve vyšších sférách. Příkladem může být Kutná Hora.

Zastupitelé 20. října schválili zvýšení daně z nemovitosti pro příští rok o sto procent. Neuběhly ani tři týdny a vše je při starém. Na svém dalším zasedání kutnohorské zastupitelstvo vzalo svůj krok zpět.

Proč ten zmatek? Zastupitelé tehdy rokovali o převodu nemocnice a pak po pěti hodinách dostali tabulku s návrhem zvýšení daní z nemovitostí. Ten během chvilky odhlasovali.

„V den říjnového jednání vyšel zákon, na který jsme museli rychle reagovat,“ vysvětlil spěch vedoucí ekonomického odboru města Richard Zahradníček. Podle nové daňové úpravy musí města o zvýšení rozhodnout do konce listopadu.

Některým zastupitelům se ale velký spěch nelíbil. „Hlasování bylo zmatené. A ta tabulka, kterou jsme dostali, byla hodně nepřehledná,“ řekla Venuše Železná, předsedkyně finančního výboru zastupitelstva.

Ke kritice se přidali i další, a tak starosta Ivo Šalátek svolal další zasedání na 10. listopad.
Nakonec daně, které zastupitelé zvýšili, dvacet dnů nato zase snížili. Kutná Hora pro rok 2010 zachovává stejné daňové zatížení nemovitostí. Jediná změna se týká rekreačních objektů a garáží.

„Navrhoval jsem zvýšit daň jen velkým podnikům, ale to zákon takhle cíleně neumožňuje,“ říká opoziční zastupitel Jan Havlovic.

V Kutné Hoře lidé nakonec zaplatí stejně jako letos. „Když jsem se dozvěděla, co tam zase odhlasovali, tak jsem se na to druhé zasedání vypravila,“ vysvětlovala svou účast mezi diváky důchodkyně Jana Dubová. Vyšší daně by ji trápily.

„V roce 2008 jsem platila daň za třípokojový dům 923 korun, v tomto roce to už bylo 1 818 korun a nově bych měla platit 3 636 korun. Obracíme s manželem každou korunu. Já vím, že se zvyšování daní nevyhneme, ale za dva roky zvýšení o čtyřnásobek mi připadá hodně, zvlášť když se k tomu pořád zvyšují platby za vodu, elektriku a plyn,“ zlobí se Dubová.

Lidé zaplatí méně, město ale nevydělá. „Pokud bychom využili všech možných koeficientů, tak by město mohlo příští rok dostat až sto milionů korun, ale tuto cestu nenavrhujeme,“ vysvětlil vedoucí ekonomického odboru Zahradníček.

Ostatní města v Polabí reagují na vyhlášku různě. „V Kolíně se zastupitelé rozhodli ponechat současný stav z roku 2008,“ říká vedoucí finančního odboru Petr Villner.

Jeho profesní kolegyně z Nymburka popisuje jiný postup. „V Nymburce jsme už delší čas na základní, nejnižší sazbě. Proto s navýšením počítáme,“ vysvětluje Blažena Dovičínová.

Poděbradská místostarostka Jiřina Soukupová odkazuje na prosincové jednání zastupitelstva. „Dosud se zastupitelé daní z nemovitostí nezabývali,“ říká Soukupová.

To ovšem fakticky znamená, že v Poděbradech dojde ke stoprocentnímu zvýšení koeficientu daní z nemovitostí. „Pokud obce k dani z nemovitosti nezaujmou stanovisko do konce listopadu, dochází k automatickému navýšení o sto procent,“ vysvětlil Sedmičce zástupce mluvčího ministerstva financí Jakub Haas.