Z Prahy do Milána a zpět

Dnešní doba je uspěchaná a my jsme často příliš zahleděni sami do sebe, do vlastních problémů. Proto neuškodí podívat se občas trochu z odstupu… Což takhle zaletět si pro inspiraci a potřebný nadhled do Milána?

?

Položili jsme pět otázek paní Iloně Monferini Mančíkové, ředitelce prodeje a marketingu developerské společnosti FIM Group.

… V čem se liší české pojetí luxusní nemovitosti od italského?

Italský luxus je střídmý, nevtíravý, zakládá si na kvalitě a historii. České pojetí luxusu se postupně mění - a musím říci naštěstí! Ustupuje opulentnost, cílem už není zaujmout za každou cenu. Tento trend není jen v nemovitostech.

Potrpí si Italové na atraktivitu místa a celkovou kvalitu vnějšího prostředí?

Víc než kdy jindy platí, že atraktivní lokalita udává cenu. To platí jak v Itálii, tak kdekoli ve světě. Kvalitní projekt ve špatné lokalitě ztrácí na své hodnotě. U bytových projektů v Itálii nechybí nikdy architekt zeleně, který od samého počátku řeší venkovní plochy. Velký důraz se přitom klade na co nejmenší náklady na údržbu.

A jaký důraz se klade v Itálii na kvalitu provedení domu a bytu?

Navzdory trochu ležérnímu životnímu stylu jsou Italové známí svojí pečlivostí, smyslem pro krásu, citem pro detail. Velká pozornost se věnuje samotnému projektu, výběru materiálů, společné prostory jsou stejně důležité jako byt samotný. Značný důraz se klade na osvětlení, které, pokud je dobře zvolené, navozuje harmonickou atmosféru. Základem italského pojetí jsou tradiční kvalitní materiály jako dřevo a kámen.

Liší se podstatně ceny luxusních nemovitostí u nás od těch v Itálii?

Pokud porovnáme města jako Praha a Milán, tak ano: stále jsou rozdíly v ceně, i když ne tak markantní jako v minulosti.

Byt srovnatelný svojí kvalitou, polohou a velikostí pořídíte na Starém Městě zhruba o 4000 eur za metr čtvereční levněji než v srdci Milána, kde se ceny luxusních nemovitostí pohybují v rozmezí 10-12 tisíc eur/m2. Jsou ale i výjimky jako via Montenapoleone, via Gesu, via Bigli, via dei Giardini - v těchto ulicích se ceny za exkluzivní byty vyšplhají až na 20 000 eur/m2. U nás se rekordní částky v rozmezí 250-300 tisíc Kč/m2 objevují velmi zřídka.

Myslíte, že české stavebnictví už to italské dohání?

Obávám se, že nikoli… Vzhledem k tomu, že v Itálii již vstoupil v platnost zákon o energetické náročnosti budov, klade se tam větší důraz na nové technologie, alternativní zdroje, použité materiály. Ne náhodou jsou našimi nejprodávanějšimi italskými projekty právě ty, které mají energetický průkaz třídy A nebo B.

Do budoucna i v Čechách uspějí jen ty projekty, které nabídnou vedle zajímavé architektury a kvalitního provedení také certifikaci energetické náročnosti té nejvyšší třídy.