Žďárským hrdinou je Lukáš Čech

Čtenáři Sedmičky v internetovém hlasování ankety Hrdina roku vybrali mladíka, který loni v únoru na sjezdovce v Novém Městě na Moravě zachránil život zraněnému snowboardistovi.

Lukáš Čech zvítězil v internetovém hlasování Sedmičky. Čtenáři mu dali v městském kole ankety Hrdina roku přednost před dalšími šesti nominovanými. Čtyřiadvacetiletý mladík z Křídel loni na konci února výrazně přispěl k tomu, že Vítězslav Opálko z Klatov z pádu na sjezdovce na Harusově kopci vyšel nakonec „jen“ s otřesem mozku. Zastavil u něj jako první a s dalšími lidmi, které přivolal, muži vytáhli zapadený jazyk.

„Známí mi říkali, že by se z toho rozklepali. Já tvrdím, že ne. Tohle by měl udělat každý. I když se na sjezdovce našli takoví, kteří neviděli ani neslyšeli,“ podotýká Čech.

Zraněného úplně neochránila ani helma, po pádu zůstal bezvládně ležet na sněhu, seděl u něj jen malý syn. Čech by sám zraněnému nedokázal pomoci, proto volal na ostatní lyžaře. „Trvalo celkem dlouho, než někdo zastavil,“ vzpomínal zachránce.

Pomohli manželé Průdkovi a pak i Stanislav Kříž. „Pootevřeli jsme mu čelist a strčili mezi zuby lyžařskou hůlku. V křeči by nás mohl pokousat, pak jsme jazyk dostali ven,“ popisoval zákrok Čech. Vycházel ze své zkušenosti z fotbalu, kde si rozhodčí pomohli při podobné příhodě rukojetí praporku.

Čech v anketě soutěžil hlavně s pečovatelem Jiřím Papouškem, který byl ještě v neděli odpoledne v čele hlasování. Od čtvrtka 24. března jej čtenáři můžou podpořit v regionálním kole, kde se Čech utká s vítězem s Jihlavy, Pardubic a Hradce Králové. Z regionálního kola vzejde 10. dubna sedmička celorepublikových finalistů, o jejichž pořadí budou do 1. května rozhodovat všichni čtenáři Sedmičky.

POŘADÍ MĚSTSKÉHO KOLA, SEDMIČKA ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

1. Lukáš Čech
2. Jiří Papoušek
3. Pavel Kubiš
4. Marie Kalábová
5. Josef Rouš
6.-7. David Pulkrábek
6.-7. Bohumír Dvořák