Daniel Novák: Zrní a smrádek

Pšenice (ilustrační foto)

Pšenice (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Z českých polí letos vzejde třetí nejvyšší sklizeň obilí v historii. Světové obilnářské velmoci na tom nejsou o nic hůře. Levnější mouku a housky to ale nezajistí. A možná za to nebudou moci ani daně a pekárny ministra financí. Zemědělci totiž žehrají na kvalitu zrna. Není prý jasné, jestli se nakonec nehodí jen prasatům.

Na druhé straně by potravináři měli být trochu upřímní. Kdypak mnohým z nich činilo potíže předhodit zákazníkům něco, nad čím by možná i čuníci ohrnuli rypáčky?

V Pardubicích už to začalo trochu zavánět. Ani tam ale za to nemohl šéf financí a jeho Lovochemie. Páchlo Labe. Bagry proto ze slepého ramene řeky začaly odsávat roky nahromaděné bahýnko. Zetlelé listíčko, sem tam uhynulé zvířátko dávno již postrádající původní formu i obsah. Kdoví, zda před komunálními volbami nejde o nějakou hlubší symboliku. Hlavně aby to pak ale zase nezačalo smrdět.

Tento týden opět přišla série zásadních zpráv z úrodných rovin Hané. Jeden z tamních předních pivovarů zvýšil za letošních prvních osm měsíců prodej piva meziročně o jedno procento. Předcházející měsíce byly dokonce ještě slibnější. Avšak letní prodeje zpomalilo deštivé počasí v srpnu.

Živly pozlobily i hanácké rolníky. Ještě v úterý neměli posekaná čtyři procenta polí. Kvůli dešťům přišlo méně lidí i do olomoucké zoo či na koupaliště. A aby těch trampot neměli Olomoučtí málo, na jednu z tamních restauračních zahrádek přiletěl televizor jistého Hanáka nespokojeného s televizním programem. Život není peříčko.