Dušan Kütner: Česko zase jednou slavné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Moderátor České televize Jiří Václavek si ve včerejším ranním Studiu 6 dal velkou práci, aby z šéfa Moraviapressu vytáhl přiznání, že tiskárna už nikdy nenatiskne volební lístky s chybami (jako se jí to podařilo před druhým kolem prezidentské volby).

Možná by se mohl někdo stejně důrazně zeptat na Kavčích horách, zda může ČT vyloučit, že v odpoledních zprávách již nikdy nebudou vysílány záběry mužského přirození (jak se jí to podařilo v pátek). Už jen proto, že snímky z pátku obletěly celý,
pravda zejména bulvární, svět, čímž ČT určitě přispěla ke zvýšení povědomí o veřejnoprávním vysílání v ČR. Na rozdíl od chybných letáků, kterých si ve světě nikdo nevšiml.

S podzimem se vrátila pražská tradice, podle níž lze do tramvaje číslo 9 a dalších dlouhých linek vstoupit jen v životně důležitých případech, nejlépe vůbec. S letitou neschopností dopravního podniku zabránit vstupu bezdomovců do vozů začal přitom zřejmě růst i jejich pocit práva na soukromí. Dříve se tak hromadili v jedné části tramvaje a platícím cestujícím zbývalo dost místa. Nyní je ale jeden vpředu, druhý uprostřed a třetí vzadu a cestující s Opencard za 5500 korun ročně na refýži. Možná by ale jen stačila větší angažovanost řidičů. Mezi nimi se totiž najdou i opravdoví tvrďáci, kteří tu chlapsky seřvou maminku nastupující s kočárkem ve špičce, tu zase slečnu s pidipsem bez košíku. Kdyby si ale stejně aktivně všímali i bezdomovců, hned by vypadala MHD lépe. A člověk by se snad ani moc nečílil, že třeba zase podraží jízdné.