Dušan Kütner: Hold Antalyi i kanci v Praze

Milan Baroš, fotbal

Milan Baroš, fotbal

Druhý nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Milan Baroš prý přestupuje do klubu, jehož jméno – Antalyaspor – zná kromě expertů asi jen málokdo. Zpráva má ovšem také ekonomický podtext.

Barošovi se totiž vyplatí přestoupit z ještě nedávno mistrovského a nyní poněkud zadluženého Baníku Ostrava do pidiklubu, který dosud žádnou trofej nevyhrál, největším úspěchem je druhé místo v domácím poháru před třinácti lety a má stadion pro pouhých sedm tisícovek diváků.

Jeho ekonomická síla je ovšem evidentně vyšší než u většiny účastníků české ligy. Asi je načase, abychom přídavné jméno v tradičním spojení „turecké hospodářství“, které je nyní spíše považováno za ekonomického tygra, změnili na jiné. Nejspíše na „české“.

Hrdinou uplynulých dní se ale stalo divoké prase, které si jen tak kráčelo z pražské Štvanice směrem k hotelu Hilton, kde se původně zřejmě chtělo ubytovat, ale nějaký nepřejícník na ně zavolal městskou policii. Prase poté v dotyčném hotelu rozbilo výlohu a rozběhlo se směrem na Těšnov, zřejmě aby si něco vyřídilo na tamním ministerstvu zemědělství. Strážníci ale nešťastné zvíře pronásledovali přes půl hlavního města až do Strašnic, kde vypukl boj o zdraví kolemjdoucích, strážníků, dělníků na stavbě domu, jež zachránil až úprk na lešení, i vepře samotného. Nepoddajné čuně bylo nakonec zalehnuto několika policisty a uspáno injekcemi. Pádnější důkaz, že budoucnost zemědělství by měla patřit živočišné výrobě, jak s tím počítá strategie ministerstva z Těšnova, není třeba hledat.

I přes demonstrace Turecko kvaltuje dopředu