Dušan Kütner: Nobelovka ČR stejně nepatří

EU, Nobelova cena

EU, Nobelova cena Zdroj: CTK

Šéfové Evropské unie převzali v Oslu Nobelovu cenu míru, a to bez účasti českého prezidenta i premiéra. Pravdou je, že ocenění — pokud vůbec — měli dostat již před lety ti, kteří projekt původně západoevropské integrace po druhé světové válce vymysleli.

Ať už jsou tedy důvody české neúčasti jakékoli, Česká republika a dříve Československo se budování Evropského hospodářského společenství, z něhož nynější unie vzešla, nijak neúčastnila. Ba právě naopak — jako člen socialistického bloku a Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem chystala plány na případnou třetí světovou válku a sjednocení Německa pod sovětskou taktovkou.

Takže zcela výjimečně lze souhlasit s Václavem Klausem, že se naší neúčastí na ceremoniálu opravdu nic nestalo.

To ruská metropole občas po dřívějších socialistických časech pošilhává nejen tím, že se vrátila k původní melodii hymny Sovětského svazu, byť s jiným textem.

Prezident Vladimir Putin totiž v pondělí opět podpořil plán na zavedení titulu Hrdina práce. Ten připomíná časy, v nichž bylo uprostřed titulu umístěno slovo „socialistické“. Titul, jehož zavedení podle průzkumu podpořilo v Rusku 67 procent lidí, by měl být udělován nikoli za odpracované roky, ale za výsledky.

Bude jedním z prvních sám Vladimir Vladimirovič, který na co sáhne, to se mu podaří? Třeba bez jediného týdne praxe na první pokus vylovit z moře prastaré amfory či ukazovat směr jeřábům táhnoucím do teplých krajů…