Glosa Jaroslava Bukovského: Paradox. Tučné útraty a dražší byty

Pražské Vinohrady

Pražské Vinohrady Zdroj: Profimedia

Česko prožívá bezesporu složité období. “Bezesporu” kvůli propadu ekonomiky během prvního čtvrtletí o 3,6 procenta, což země ještě nezažila. Ono “bezesporu” ovšem trochu kontrastuje s obyčejnými daty z ulice.

Češi tak třeba během zhruba posledních dvou týdnů zaplatili kartami a vybrali z bankomatů takřka o deset procent více peněz než loni, kdy možnou recesi skloňovali jen patologičtí skeptici. Dobře, řada lidí se nechala poprvé po pár měsících ostříhat a dala si první pivo na zahrádce. Jenže optimismus nebo alespoň setrvačnost konjunktury jakoby přetrvávaly i jinde.

Tak třeba cena metru v bytové novostavbě setrvala ve stavu nouze na stále stejně nehumánních 111 tisících korunách za metr, tedy o jedenáct procent výše než loni. Nelze se tak triviálně nezeptat, co je to za prapodivnou krizi, když se přinejmenším pár stěžejních veličin krizově vůbec netváří. Ale možná, že developeři jen čtou staré noviny a věci se pohnou v příštích měsících.

Protože jestli má mít koronavirová krize nějakou pozitivní pointu, a že nás už naše babičky i velká finanční krize naučili, že všechno špatné je vždycky pro něco dobré, tak by to právě mohlo být zlepšení dostupnosti bydlení. Pokud se tak nestane, tak jsme ekonomiku těmi anticovidovými léky z laboratoří státu a centrální banky možná nakopli až příliš.