Glosa Martina Čabana: Prezidentův neomylný instinkt

Prezident Miloš Zeman tleská projevu předsedy ČSSD Jana Hamáčka na sjezdu strany

Prezident Miloš Zeman tleská projevu předsedy ČSSD Jana Hamáčka na sjezdu strany Zdroj: ČTK

Poslední, co po drtivě prohraných eurovolbách předseda ČSSD Jan Hamáček potřebuje, jsou další komplikace. Zejména takové, kvůli nimž bude působit jako slabý lídr, který nedokáže prosadit svou vůli. Není divu, že přesně to se Hamáčkovi rozhodl v míře vrchovaté poskytnout prezident Miloš Zeman. Hamáček dokázal dotlačit ministra kultury Antonína Staňka k demisi, už ale nedokázal zařídit, aby prezident tuto demisi bez řečí přijal.

Všechno tedy bude muset proběhnout formálně, premiér Andrej Babiš bude muset na Hrad poslat žádost o Staňkovo odvolání, Zeman ji nakonec přijme, ale vezme si na to určitě ještě trochu času, v němž nasype nějakou tu sůl na krvavými šrámy pokryté tělo sociální demokracie.

„Strana, která zařízne svého vlastního ministra, je odsouzena k volebnímu výsledku pod pět procent,“ prohlásil v úterý na Žofíně prezident. Pouhý den po vyhlášení výsledků voleb, v nichž s 20 procenty zvítězilo hnutí ANO, které za necelý rok vládnutí zařízlo čtyři své ministry. Schopnost politické analýzy jako by v té chvíli hlavu státu na moment opustila. K poškozování ČSSD Zemanovi ale zjevně stačí instinkt.