Jana Havligerová: Kdo umí

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Poslanci a senátoři nejsou žádná „béčka“. Jestli si myslíte, že by se jinak než zasedáním v parlamentu neuživili, tak jste pěkně vedle. Kromě těch, kteří už do politiky se slušným majetkem vstupovali, jako třeba Karel Schwarzenberg (TOP 09), Andrej Babiš (ANO) nebo majitel Synotu Ivo Valenta, se svými příjmy za loňský rok zařadil na seznam milionářů i předseda poslaneckého hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, 2,38 milionu korun dostal jako člen představenstva skupiny Agrofert.

Také poslanec David Kasal zvolený na kandidátce ANO si jako šéf chrudimské nemocnice vydělal milion a Jiří Zlatuška na Masarykově univerzitě vykázal plat 1,7 milionu. Na milion málem dosáhl i poslanec Jan Birke (ČSSD). Za vedení dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce dostal 960 tisíc korun.

Bývalý lídr Bloku proti islámu Martin Konvička má na krku žalobu. Podal ji na něj za akci Ramadán po česku, konkrétně za demonstrativní spálení koránu, brněnský politik Svatopluk Bartík. Na vysvětlenou – antiislamisté uspořádali před mešitou v Brně přehlídku „místních zvyků“. Kromě pálení posvátné knihy popíjeli pivo, cpali se gulášem a očumovali spoře oděné děvy. Na trestní oznámení to asi není, ale snad se blýsklo na časy.

Podepsáno, zpečetěno. O sedmi svátečních dnech se v obchodních centrech nebude prodávat. Soudíme ale, že to ještě není konec. Jak praví třetí přikázání, neděle ať je ti dnem odpočinku. To by v tom byl čert, aby se to nepodařilo prosadit ještě v tomto volebním období. Ve všech obchodech.