Jana Havligerová: O strýčku Mirkovi a jiných

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Nejsilnější muži české vlády si oblíbili nový sport, je to něco jako kdo doplivne dál. Zatímco předminulý týden bodoval především ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, tentokrát se mohutným finišem v závěru týdne do čela dostal premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Jak jinak, vehementně se opřel hlavně do Kalouska. Toho nazval pohádkářem za jeho prohlášení o tom, jak bránil v odletu letadlu, na jehož palubě byl ruský podnikatel Torubarov, kterého české soudy vydaly do Ruska ke stíhání. Doslovná citace, která by neměla zapadnout, zní: „Prosím vás, přestaňte převypravovat pohádky strýčka Mirka!“ Tak si to vezměte k srdci a dětem je už fakt nevyprávějte.

Premiéra by to zlobilo. Příliš pozadu ale nezůstávají ani další politici.

Stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek se opřel do ministerstva školství kvůli tomu, že úřad nemá přesnou statistiku počtu nekvalifikovaných učitelů, kteří působí na základních školách. Ti, pokud nezačnou včas studovat, budou muset v roce 2015 české školství opustit. Kolik jich bude, rezort zatím netuší. A Chládka to velmi znepokojuje.

Podle něj hrozí některým školám opravdu velké problémy. Jeden by řekl, že velký problém je, že děti v 21. století učí nekvalifikovaní kantoři.

Ale co naplat, tak jako politici do školství nevidíme. Symbolem nového století se možná stane rozvoj 3D technologií. Holandští architekti si teď hodlají vytisknout dům, měla v něm být galerie moderního umění. Tak třeba to nebude trvat tak dlouho, a budeme si moci podle svého vytisknout i politiky.