Jana Havligerová: Sto dnů hájení. Ani o vlas víc

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka dnes ve sněmovně přečte zhruba šestnáct stran obecných slibů. Možná ani to ne, poslanci dostali programové prohlášení už minulý týden, a že by vláda nedostala důvěru, opravdu nehrozí. Sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci disponují dostatečným počtem hlasů, opozice si ani neškrtne. Tedy pokud nezvolí zbytečné a k ničemu nevedoucí obstrukce.

Euforický pocit vládní koalice tak patrně trochu pokazí jen sprcha od Miloše Zemana; prezident už naznačil, že se nezdrží kritiky. Na konečném výsledku to ale pranic nezmění, Česko konečně bude mít kabinet se vším všudy. Spory, které vládní strany nechaly ležet bokem, když uzavíraly koaliční dohodu, ale vyřešeny nejsou. Programové prohlášení o nich taktně mlčí. Ale ono to zase tolik nevadí. Nečasův tým měl své prohlášení zpracované obsáhleji a velmi podrobně, přesto jsme se první politické krize dočkali přibližně po dvou měsících jeho vládnutí.

Konkrétních plánů je v programovém prohlášení skutečně poskrovnu. Tak se podívejme alespoň na to, jak si nová vládní garnitura nalajnovala hřiště. Předseda vlády a ministři slibují, že budou deficity státních financí držet pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Zároveň nepočítají s dramatickými daňovými změnami. Současně ovšem hovoří o mnoha opatřeních, která rozpočtové schodky docela jistě navýší. Ať už poklesem státních příjmů, anebo růstem výdajů. To je past, ve které může vládní agenda velmi snadno uváznout. Nicméně Sobotkův kabinet má v tomto ohledu víc štěstí než rozumu. Růst české ekonomiky v posledním čtvrtletí minulého roku spadl na nastupující vládu jako mana nebeská. A příznivější jsou už také odhady dalšího růstu. Budou-li to už letos dvě procenta, státní kasa jen díky tomu, aniž by vláda hnula brvou, vydělá desítky miliard korun. Důležité také je, že po mnoha letech pozvolna, ale přece rostou čtyři hlavní evropské ekonomiky, přičemž Německo zůstává hospodářským tahounem.

Důvod k přehnaným oslavám to ale pořád není. Česká vláda by měla zachovat střídmost. To ovšem bude v kabinetu, o němž ještě víc než o předchozích platí, že každý pes je jiná ves, vyvolávat neutuchající pnutí. K němu bude navíc ochotně přispívat bedlivý dozor z Pražského hradu.

Možná i proto vládě finančníci a ekonomičtí experti příliš nevěří. Jak ukázal průzkum společnosti CFA Society Forecasting Dinner mezi dvěma tisícovkami respondentů, odborníci si myslí, že Sobotkův kabinet v příštím roce zvýší progresi u daně z příjmů fyzických osob a zavede sektorovou daň. A ve většině jsou dokonce přesvědčeni, že Sobotkův kabinet nepřežije celé volební období. Nepředbíhejme. Máme vládu, dopřejme jí obligátních sto dnů hájení. Na větší porci tolerance ale souručenství socialistů, babišovců a lidovců nárok nemá.