Komentář: DPH na pivo aneb Nabereme směr Balkán?

Venkovská hospoda, ilustrační foto

Venkovská hospoda, ilustrační foto Zdroj: Michal Nosek E15

Ministr financí znovu otevřel téma snížení DPH na pivo. Podle vlastních slov je navrhne na středeční koaliční radě, aby vláda pomohla vyvážit zavedení elektronické evidence tržeb.

Pomiňme, že se tím Babiš zjevně chová jako špatný hospodář (opravdu chce vybírat méně peněz?). A snad už i pomiňme fakt, že jde o jasný výstřel z Aurory před blížícími se volbami. Skutečný problém je v tom, že se tímto případným krokem znovu vzdalujeme civilizovanému světu.

Ten se snaží všemi možnými cestami omezovat konzumaci alkoholu a daně (nejen ta spotřební) je zbraní nejúčinnější. Česká vláda se jí však nejspíš chce alespoň trochu vzdát. Jistě se nebude nikdo štítit i pro tento krok hledat vzory ve světě. A samozřejmě je najde. Sníženou sazbu na pivo a popřípadě další alkoholické nápoje mají v EU například Rumunsko nebo Chorvatsko. Ano, ty země, jejichž zářný příklad si za této vlády bereme k srdci až příliš často (viz samotná EET).

Pak se ale nedivme, že se pohádky jako ta O Švýcarsku v srdci Evropy nebo ta ještě úspěšnější O německých platech za českou produktivitu práce nestanou skutečností. Spíše to budou horory s mnohem smutnějšími názvy.

Také čtete: