Komentář Roberta Maleckého: Vysoká cena za kauzu Čapí hnízdo

Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo

Rodinný den na Farmě Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
12
Fotogalerie

Sněmovna zahájila práci ve výborech. A protože na stole zatím nemá žádné zákony, věnuje se zatím vydávání svých nových členů, kteří mají opletačky s policií.

Mezi žádostmi o vydání k trestnímu stíhání je i ta nejsledovanější, která se týká šéfa ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu.

Za normálních okolností by s ní sněmovna neměla problém. Týká se členů hnutí, které má pro tyto případy vlastní Morální kodex. V něm se píše, že reprezentant hnutí „požádá příslušný parlamentní výbor, aby neprodleně navrhl jeho vydání“.

Jenže okolnosti normální nejsou. Oproti září, kdy minulá sněmovna Babiše s Faltýnkem vydala, se změnila jedna náležitost.

Proběhl plebiscit o vydání Babiše ke stíhání maskovaný jako sněmovní volby. A řízením osudu se jazýčkem na vahách stávají vedle Okamurovy SPD i komunisté. A ti si to náležitě užívají.

První balonek vyslal předseda KSČM Vojtěch Filip. „Kdyby to bylo stejné, tak bych se jako poslanec musel urazit. Protože v tom případě to znamená, že ten policista, který to vyšetřuje, od září neudělal vůbec nic! To by bylo velmi nekorektní,“ řekl Filip o nové policejní žádosti o vydání, která do sněmovny přišla.

Urazit bychom se měli naopak my jako voliči. Máme právo očekávat, že pokud komunisté hledají výmluvu pro názorový obrat (minule byli pro vydání), podsunou nám rafinovanější důvody. Že se budou trochu obtěžovat. S nadsázkou: přijít s takhle chabou konstrukcí dítě ze školy, zaslouží proplesknout za nedostatek úcty k pořádnému lhaní.

Prohlédněte si farmu Čapí hnízdo:

Balonků o chystané změně postoje koalice ANO, SPD a KSČM máme k dispozici víc.

Za ANO je tu vyjádření novopečeného předsedy sněmovny Radka Vondráčka, že by stíhání Babiše mohlo čtyři roky počkat. „To trestní stíhání podle průměrných délek trvání stíhání stejně neskončí,“ citoval Vondráčka server iRozhlas.cz. Což je další manipulace.

Průměrná délka trestního řízení v Česku je dnes o něco delší než rok. I v těch nejsložitějších případech jen zcela výjimečně přesahuje tři roky. A Babišova kauza nijak složitá není – nebýt „politických“ průtahů, mohl šéf ANO klidně stát příští rok na jaře před soudem.

Babiš navenek působí jako pán situace. Sestavuje vládu, má na své straně prezidenta a předsedu sněmovny pro případný třetí pokus. Drží v šachu demokratickou opozici a Piráty a zkušeně je mediálně vydírá.

Přesto nemá věci úplně pevně pod kontrolou, jak je vidět právě na úspěších komunistů: v minulé sněmovně po 15procentním výsledku drželi tři nedůležité výbory.

Teď si s necelými osmi procenty hlasů řekli o mandátový a rozpočtový, křeslo místopředsedy sněmovny pro Vojtěcha Filipa už je samozřejmostí. To vše pro stranu s nejhorším volebním výsledkem od roku 1992. Tomu se říká maximalizace zisků. A taková je zatím cena za řešení problému, kterým je Babišovo stíhání.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org