Marian Hronek: Vychladlá stopa a upřímnost

Místo výbuchu v thajském Bangkoku

Místo výbuchu v thajském Bangkoku Zdroj: ctk/ap

Den po výbuchu v centru Bangkoku odpověděl mluvčí thajské policie na otázku, jak to vypadá s pátráním po pachateli: „Jsme blízko.“ Více než týden po krveprolití však šéf tamní policie Somyot Poompanmuang přiznává, že „stopa vychladla“. Nic nepomohlo zveřejnění útočníkovy podoby ani analýza kamerových záznamů. Některé z nich buď nefungovaly vůbec, nebo špatně.

Mate i to, že si některé informace, které úřady zveřejnily, protiřečí. Vláda ale očividně nespoléhá jen na muže zákona, a tak slíbila více než dva miliony korun za informace vedoucí k dopadení pachatele. Šéf policie byl včera k veřejnosti překvapivě otevřený: „Chcete znát pravdu? Nevíme, zda je podezřelý ještě v Thajsku, ale musíme předpokládat, že ano, protože nemáme žádnou informaci o tom, že by ho opustil.“ To zní přesvědčivě.

Prezident François Hollande pozval do Elysejského paláce tři Američany a Brita, kteří zneškodnili ozbrojeného chlapíka v rychlovlaku z Amsterodamu do Paříže. S typicky francouzskou pompou jim byl udělen Řád čestné legie za statečnost. Dva z Američanů jsou vojáci. Na dotaz novinářů, jaký motiv měli ke svému riskantnímu zásahu, jeden z nich stroze odvětil: přežít. Ať už si o Američanech myslíme cokoli, jejich přímočarost je někdy odzbrojující.

Za pozoruhodnou lze označit také útočníkovu verzi události. Jeho čin prý nebyl aktem terorismu, chtěl jen oloupit cestující, protože měl hlad. Samopal typu Kalašnikov prý našel v tašce v parku. To je také přesvědčivé.