Náš člověk v Berlíně: Klobáskový patent

Alexanderplatz Berlín

Alexanderplatz Berlín Zdroj: profimedia.cz

Jedním z poznávacích znamení Německa, které hostí až do středy 5. září největší světový veletrh spotřební elektroniky a domácích zařízení IFA, je neuvěřitelné množství rozličných druhů klobás. Navíc k dostání na každém rohu, v každou denní i noční hodinu. Vždyť jen málokterý Němec si umí představit letní odpočinek jinak než v zahradní restauraci u klobásy spláchnuté německým pivem.

To historie donutila Němce přivést klobásy k dokonalosti, protože v období po druhé světové válce se jim jiného jídla příliš nedostávalo. Naši západní sousedé si klobásy opravdu nemusejí kupovat domů a připravovat si je sami, když je nějaký ten stánek s bratwursty pokaždé někde poblíž. Jak se však ukázalo, také tady se našel prostor pro inovace.

V nejrušnější části Berlína, na náměstí Alexanderplatz, jsem zahlédl cosi, co se dá nazvat jednočlennou chodící kuchyní. Na hrudi připevněný mobilní plynový vařič, na zádech chladicí box. Dotyčný obcházel náměstí, opékal klobásy na improvizovaném grilu a vyhlížel hladové zákazníky.

Naštěstí pro něj bylo spíše chladno a muž vypadal, že je rád za příležitost k zahřátí. Takže pokud nemáte rádi svou práci, vzpomeňte si na tohoto Němce.

Spolková republika si vždy velmi zakládala na tom, aby byla na špici v počtu patentů. A třebaže tento asi na oficiální listině nebude, jde o vynález. Ostatně možná dobře, že jen o pouliční, alexanderplatzovský… Co kdyby chtěl přičinlivého prodejce někdo nařknout z plagiátu, jako se to děje mezi aktéry mezinárodní přehlídky IFA za branami výstaviště na Messedammu?