Názory odjinud: Proces s Mursím důvěru nebudí

Mursí se svými dekrety navíc hazarduje i s záchranným balíčkem od Evropské unie ve výši pěti miliard eur. „Když Mursí zvolí cestu diktatury, do země připluje méně peněz. To mu musíme zřetelně vysvětlit,“ řekl deníku Frankfurter Rundschau předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok. (Foto ČTK)

Mursí se svými dekrety navíc hazarduje i s záchranným balíčkem od Evropské unie ve výši pěti miliard eur. „Když Mursí zvolí cestu diktatury, do země připluje méně peněz. To mu musíme zřetelně vysvětlit,“ řekl deníku Frankfurter Rundschau předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

V Egyptě začal proces se svrženým prezidentem Muhammadem Mursím. V jeho čistý průběh věří málokdo. Mursí čelí obvinění kvůli smrti demonstrantů při velkém zásahu před prezidentským palácem a kvůli spolupráci s hnutími Hamas a Hizballáh. Hrozí mu v krajním případě i trest smrti. Egyptský anglicky psaný list Daily News Egypt tento verdikt neočekává, ale na férovost procesu se nedívá o nic růžověji než komentátoři v Evropě.

Die Welt: Absurdní divadlo

V některých státech vystupují kati v taláru soudců. Tomu odpovídá neohrabanost, s níž se snaží umlčet obviněné. Přesto se drží soudních procesů, aby sobě i světu dokázali, jak čisté a spravedlivé jejich systémy jsou. Egypt je takovým státem. Zde sedí soudci režimu, který se protiprávním pučem ujal moci, aby vynesli verdikt nad prezidentem, který byl řádně zvolen a protiústavně sesazen.

Absurdní divadlo. Jistě, váhy egyptské spravedlnosti nikdy nezdobil nějak zvlášť přesný jazýček – řídí se spíše pákou, s níž hýbou představitelé daného režimu. Bylo to tak dlouhé dekády a bylo to tak i za Mursího. Přesto je to, co dnes vidíme v Káhiře, pózou mimořádně mizernou.

Má se spravedlností asi tolik společného jako současný vládce generál Sísí s Matkou Terezou. Mursí měl stejně málo pochopení pro ekonomiku jako pro lidská práva. Existovaly dobré důvody, proč Mursího a jeho partaj odstavit od moci, ale byly politické, nikoli právní.

Daily News: Proces

V pondělí začal proces s exprezidentem Mursím, a jak se dalo čekat, byl to cirkus. Venku se konaly protesty, ale oproti očekávání nedošlo k vážným potyčkám. Nikdo nezemřel, což se v dnešním Egyptě stává definicí dobrého dne. Proces sám je v nejlepším případě procesem politickým, v nejhorším pak divadlem, o němž přesně víte, jak skončí.

Mursí nemůže být souzen za smrt lidí před prezidentským palácem, aniž by byli zároveň souzeni také ministr vnitra a generální prokurátor. Jenže současný aparát se ministra vnitra zbavit nechce. Právě tento muž by přitom měl být souzen za všechny masakry, k nimž za jeho působení došlo. Jenže není.

Nelze ignorovat, kolikrát ministr vnitra zradil svou povinnost chránit občany, na niž přísahal. To však není jediný problém procesu. Obvinění vůči Mursímu jsou špatná a nemohou vést k odsouzení. Měl by být souzen jednak za bránění průchodu spravedlnosti v případě masakru před prezidentským palácem, jednak za špatné nakládání s veřejnými penězi. Třetím obviněním by mělo být vyzrazení státních tajemství cizím státům a organizacím.

Namísto toho je souzen za násilí proti demonstrantům a útěk z vězení s pomocí Hamasu a Hizballáhu. Cílem procesu zjevně není Mursího odsoudit, ale navěky jej tahat po soudech.

Financial Times: Příznak špatné cesty

Egypťany už musejí procesy s jejich prezidenty unavovat. Během tří let byli dva prezidenti uvězněni a přivlečeni před soud kvůli obviněním souvisejícím s násilím proti demonstrantům.

Husní Mubarak už není ve vazbě, jen v domácím vězení. Snadno se může stát, že bude zproštěn obvinění. Nyní přichází další justiční show – proces s Muhammadem Mursím. Mnoho Egypťanů má dojem, že pořádání procesů, jako je tento, je známkou rodící se demokracie v nejlidnatějším arabském národě. Nevnímají, že v tomto čase národního otřesu, kdy je egyptská společnost rozezlená, zmatená a snadno manipulovatelná, jsou tlačeni k přijetí nové formy autoritářství.

Je pravda, že Mursího nekompetentnost a nešťastný přístup islamistů k demokratické praxi a k ekonomice patří mezi příčiny současného stavu společnosti. Dnes je však krátká vláda islamistů zneužívána jako ospravedlnění represí nejen vůči Muslimskému bratrstvu, vůči opozici obecně.

Tragédie spočívá v tom, že případ incidentu před prezidentským palácem, pokud by byl pojat férově, se mohl stát příkladem politické odpovědnosti a soudní nezávislosti. Namísto toho se Mursího proces stane součástí znásilnění justice a dalším důkazem, že Egypt kráčí po špatné cestě.