Pavel Otto: Kde je agent Bláha?

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Klid zbraní. Na něm se zřejmě dohodly politické špičky při zasedání Bezpečnostní rady státu, když řešily kauzy kolem České pošty, tedy asi hlavně tu spojenou s podnikatelem Čadkem. Po případu firmy Agrotec spadající do impéria šéfa ANO a ministra financí Babiše ostatně čadkiáda splnila svůj hlavní účel – vytěsnit z veřejného prostoru vyšetřování zmanipulovaných zakázek přihrávaných Agrotecu, kde má policie zjevně nabito.

Jistě, situace byla vážná. V inkriminované době Agrotec řídil Babišův pobočník Faltýnek, takže protiúder byl nutný. Velkopodnikatel musel dát ČSSD a jejímu ministrovi vnitra Chovancovi opět najevo, kdo je pánem nejvlivnějšího tuzemského mediálního domu, jehož zaměstnanci čadkiádu svědomitě sledovali. Teď se zdá, že vlk se nažral a vládní koza zůstala celá. A jak to dopadne s Čadkem? V seriálu Třicet případů majora Zemana je továrník Čadek odpůrcem rudého Února.

Po nevydařeném pokusu o emigraci je potrestán a po propuštění rozváží sodovku. Jeho jmenovec se naopak přidal na stranu protikorupčních revolucionářů. Takže by mohl za odměnu rozdávat Babišovy koblihy. Jenže není dohráno, na scéně se dosud neobjevil profesionál typu agenta Bláhy. Tato role by sedla někomu ze Šlachtova protimafiánského útvaru.

Prezident Zeman bude mít příští pondělí za sebou – a my také – polovinu svého pětiletého mandátu. Byli bláhovci, kteří věřili, že dlouho nevydrží. Vydrží a navíc bude patrně znovu kandidovat. Vědomí, že nemalé části veřejnosti leze na nervy, je naftou jeho motoru.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: