Pavel Otto: Přesuňme prezidenta

zápisník, Pavel Otto

zápisník, Pavel Otto Zdroj: E15

Komentátor Bohumil Doležal přichází s iniciativou, jejímž cílem je přesunout úřad prezidenta z Pražského hradu jinam. Podle něj je těžké ubránit se podezření, že Milošem Zemanem zavedené kontroly návštěvníků hradního areálu jsou jen zlomyslnou buzerací. „Pražský hrad byl až doposud organickou součástí našeho města, našeho světa. Lidé jím mohli procházet dle libosti, z praktických i citových důvodů. Teď se z něho stává skleněný vrch, černokněžnická tvrz a neživé mauzoleum,“ napsal.

Připomněl, že něco takového nepamatují ani ti nejstarší z nás, co zažili Protektorat Böhmen und Mähren. Navrhuje proto přesun úřadu hlavy státu na jiné hezké a důstojné místo v centru Prahy, jehož střežení by nikoho neobtěžovalo. Je to chvályhodný záměr. Jen se asi nenajde dost poslanců a senátorů, kteří by to odhlasovali. Ale kdo ví.

Ministr financí Andrej Babiš chce stůj co stůj zlevnit čepované pivo. Prý aby v souvislosti s EET podpořil restaurační služby. I když si to u hospodských asi nevyžehlí, blíží se volby. Určitě se najde hodně těch, co tak rádi nadávají u půllitrů na poměry a kteří to babišovcům hodí. Šéf ANO prostě cílí na své voličské jádro.

Poznámku zaslouží i další Babišův výrok. V rozhovoru pro Právo si posteskl, že německou kancléřku Angelu Merkelovou nezajímaly jeho názory na migrační krizi. To je opravdu na pováženou. Merkelové zřejmě nedošlo, s kým se setkala.