Pavla Palaščáková: Kriminálníci z východu

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Kampaň euroskeptiků před volbami do europarlamentu naplno ukazuje, co se snažil Brusel léta zastírat. Totiž fakt, že obyvatelé původní patnáctky své mladší bratry stále považují za kriminálníčky, kteří kvůli unijní legislativě plení bohatství starých členů.

Důkazem je lídr Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage a jeho aktuální výrok: „Otevřeli jsme dveře zemím, které se nevzpamatovaly z komunismu, a obávám se, že se staly branou pro organizovaný zločin. Všichni to vědí. Nikdo se to neodváží říct.“

Po dnešku se zdá, že horká Libye bude mít dalšího premiéra. Otázkou je, jak dlouho nový dobrodruh vydrží. Předchozí šéf kabinetu Abdalláh Sání po měsíci rezignoval s tím, že se nenechá zabít. Parlament v hledání nástupce neodradila střelba militantů, v neděli zvolil podnikatele Ahmada Mítíka. Místopředseda sboru sice chaotické hlasování anuloval, jeho nadřízeý ale Mítíka potvrdil do funkce. Situace v parlamentu věrně odráží stav země. Nelze odolat představě, jak se Muammar Kaddáfí v hrobě zajíká smíchy.

Prezident Vladimir Putin ukázal, že si váží novinářské dřiny. List Vedomosti uvedl, že ocenil tři stovky žurnalistů za „nestranné pokrývání“ přičlenění Krymu k federaci. Tentokrát se ruští kolegové vytáhli, po konfliktu s Gruzií bylo vyznamenáno jen jedenáct osob. Snaha získat ocenění je pochopitelná, vážou se k ní i materiální výhody. List neuvádí, jak Putin „odměnil“ neobjektivní psavce.