Pavla Palaščáková: Přistěhovalci a hořící auta

Na pařížských předměstích během víkendových nepokojů shořely desítky aut

Na pařížských předměstích během víkendových nepokojů shořely desítky aut Zdroj: profimedia.cz

Horší než teroristi, kobylky a přírodní katastrofy jsou pro Rusy přistěhovalci odněkud z Kavkazu či Střední Asie. Za největší hrozbu pro svoji zemi je podle průzkumu VCIOM považuje více než třetina obyvatel. Zajímavé je, že na druhém místě skončila obava z úpadku ruské kultury, vědy a vzdělanosti. Na to už je ale trochu pozdě.

Teprve čtvrtá příčka patří strachu z vyčerpání ropných a plynových zásob. V kontextu šetření je ale nízké umístění pochopitelné. Až dojdou suroviny, nebudou na nic peníze, ale do země alespoň přestanou proudit ekonomičtí migranti.

Přistěhovalce naopak musí mít v oblibě představitelé živořícího automobilového průmyslu. Tentokrát jim kyne šance na růst poptávky ve Francii. Po policejním pokusu zkontrolovat ženu, která měla v rozporu se zákonem zahalenou tvář, shořelo na pařížském předměstí zatím jen pár desítek aut. Ale jak známo, kombinace horkých hlav a tropického počasí je pro šíření požárů ideální.

Další vyhlídka se týká výrobců elektroniky. V okurkové sezoně je konečně prostor na všemožné studie, které během roku neoprávněně zapadly. Podle jedné takové skončilo v USA za poslední dvě dekády téměř dvě stě tisíc dětí na pohotovosti po zranění padajícím televizorem. Lékaři a odborníci na bezpečnost poukazují na to, že rizikové jsou hlavně starší, těžší modely na prádelníku, kam se děti pokoušejí šplhat. Řešením je pochopitelně koupě ploché obrazovky na stěnu.