Penzijní reforma: nejkritizovanější krok vlády

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Reformu penzí, respektive její základní principy, schválila vláda letos v dubnu, odstartovat by měla v roce 2013. Jde o jeden z nejkritizovanějších kroků vlády – opozice reformu striktně odmítá stejně tak jako odbory. Za nepovedenou ji však označuje i řada odborníků. Mimo jiné proto, že v současně navržené podobě je výhodná prakticky jen pro lidi s vyššími příjmy.

Podle dohody koaličních stran se od poloviny roku 2012 bude moci každý dobrovolně rozhodnout, zda si ze státního průběžného systému převede do soukromých fondů tři procentní body ze sociálního pojištění. To nyní činí 28 procent hrubé mzdy měsíčně. Podmínkou pro převod je, že ze svého přidá další částku, a to ve výši dvou procentních bodů. Například zaměstnanec s průměrným platem 24 tisíc korun měsíčně tak za rok na soukromý účet uloží 14 400 korun.

Momentální návrh reformy penzí nepočítá s tím, že by potomci mohli malou část pojistného na sociální zabezpečení ze státního systému převést na účet svých otců a matek. Tento nápad, se kterým přišly Věci veřejné, nejmenší vládní strana ovšem opustit nehodlá.

Bude dál jednat o tom, aby se tato možnost do reformy promítla. Účty lidí se spořením na důchod by měly podle návrhu reformy spravovat penzijní společnosti. V ty by se měly proměnit především současné penzijní fondy, které by pak měly povinně nabízet čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem. Poplatky za správu peněz v soukromých fondech se mají pohybovat od 0,3 do 0,6 procenta z uložené částky. Tedy čím rizikovější fond, tím vyšší poplatek. Kromě tohoto poplatku musí klient penzijnímu fondu zaplatit ještě desetinu z částky, o které jeho úspory zhodnotí.

Prostředky, které budou chybět kvůli vyvedení peněz z průběžného systému, hodlá kabinet nahradit zvýšením daně z přidané hodnoty. Sazby DPH by se proto od roku 2013 měly sjednotit na 17,5 procenta. Napřesrok se snížená sazba DPH má zvýšit z deseti na čtrnáct procent. Poslanecká sněmovna bude jednotlivé normy, které mají reformu penzí zakotvit, projednávat na podzim. Očekává se kolem nich velmi bouřlivá diskuze.

Co se změní v lednu 2013

Prakticky nic. Současný průběžný systém zůstane zachován pro všechny, kterým vyhovuje. Ostatní lidé v produktivním věku, kteří se budou chtít zapojit do dobrovolného spoření na penzi, si budou moci zvolit druhý pilíř už v druhém pololetí roku 2012.

Koho se reforma týká

Vstup do dobrovolného opt-outu bude umožněn lidem mladším pětatřiceti let. Jejich rozhodnutí bude nevratné, ze systému již nebudou moci vystoupit. Lidé, kterým v době vstupu zákona v platnost bude více než pětatřicet let, se budou moci rozhodnout, zda systém rovněž využijí, a to do 31. prosince 2012. Na uskutečnění svého rozhodnutí budou mít šest měsíců, vstup do systému individuálních účtů jim bude umožněn právě v druhém pololetí roku 2012.

Fondy

Každá penzijní společnost bude mít povinně čtyři fondy. Všechny bude mít povinně licencované pro čtyři různé druhy strategií. Ultrakonzervativní bude fond státních dluhopisů, penzijní společnost bude moci investovat jen do těchto cenných papírů. S jistou mírou rizika budou muset počítat ti, kteří se rozhodnou pro fond dynamický, u vyváženého fondu půjde část investic do dluhopisů, část do akcií na kapitálovém trhu.

FondyFondy | Ministerstvo financi

Možnosti výplaty penzí

» doživotní důchod
» doživotní důchod s pozůstalostní penzí na tři roky
» důchod vyplácený dvacet let
» dědictví a pozůstalostní důchody

Bonus pro rodiče

Opatření se do již připravených návrhů zákonů sice nepromítlo, bude se ale o něm dál vyjednávat. Při politických jednáních se koalice původně shodla, že bude možné dobrovolné vyvedení částky ve výši jednoho procenta mzdy potomků, jejichž rodiče jsou ve starobním důchodu. Tento bonus by neměl být krácen ze mzdy ani z vlastního penzijního pojištění. Mělo by jít ryze o příspěvek státu, kterým budou moci děti svým rodičům v penzi přilepšit

Malá důchodová reforma

Výplata penzí, respektive pravidla pro výpočet jejich výše, se dočká změny už letos. Nová pravidla přináší takzvaná malá důchodová reforma. Ta posouvá důchodový věk, zpřísňuje pozůstalostní důchody a víc postihuje předčasný odchod do penze. Tomu, kdo půjde do důchodu letos po 30. září, budou úřady výši měsíční částky počítat jinak než dosud. Například ten, kdo bral v průměru více než 35 tisíc korun měsíčně, na nových pravidlech vydělá. Ten, kdo pobíral méně, lehce prodělá. Nastejno jako dřív vyjde penze jen lidem lidí s příjmy do třinácti tisíc korun měsíčně. Podstatné také je, že se dál bude zvyšovat věková hranice pro odchod do důchodu. A to tak, že dnešní novorozenci by měli odcházet do důchodu bezmála v 73 letech. Tyto dílčí změny především reagují na loňské rozhodnutí Ústavního soudu. Ten český penzijní systém označil za příliš solidární a málo zásluhový.