Petr Krčil: Libra a schopnost konkurence

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Několik dnů po Brexitu jsem na tomto místě upozornil na pravděpodobné další oslabování libry. Nyní je hodnota libry o 10 procent nižší, a to vůči euru, dolaru i koruně. Nyní očekávám minimálně několikaměsíční pauzu. Nižší hodnota vlastní měny je tou nejlepší léčbou pro více než pětiprocentní deficit britského běžného účtu. Díky brexitu oslabila libra na úroveň, kde měla být již dávno.

Podívejme se na šokující čísla obchodní bilance – roční německý export do Británie 89 miliard eur. Kolik myslíte, že dováží Německo z Británie? Více nebo méně než z České republiky? 38 miliard eur, méně než od nás. 2,3násobně vyšší export Němců do Británie odhaluje v plné nahotě konkurenční schopnost britských firem při silném kurzu libry, která byla v roce 2015 o 15 procent silnější než nyní. Vzniknouli tedy obchodní bariéry po vystoupení z EU, bude to pro Británii spíše přínos.
Proč teď několik měsíců libra nebude slábnout?

Z Británie přichází solidní ekonomická data. Bank of England bude mít při výrazně narůstající inflaci způsobené oslabením libry problém více uvolňovat měnovou politiku. Spekulativní kapitál stále sází na slabší libru a při jejím posilování bude pod tlakem uzavřít ztrátu.

Kurz libry ke koruně v posledním roceGBPCZK Chart

Ke konci letošního roku může libra bez problémů stát 81 pencí vůči euru a více než 33 korun. Deficity běžného účtu, přestože budou meziročně nižší, v polovině příštího roku libru oslabí zpět na 84 pencí vůči euru. A méně než 31,00 vůči koruně, která již bude bankovní radou vysvobozena z kurzového závazku.

Autor je předsedou představenstva v Art of Finance