Republikáni hledají dál. Superúterý moc nepomohlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Boj o republikánskou prezidentskou nominaci neutichá. Takzvané superúterý, během nějž proběhly primárky v deseti amerických státech současně, potvrdilo jen to, že favoritem výběru protikandidáta Baracka Obamy je Mitt Romney. Ale pořád jenom favoritem mírným. Na záda mu dýchá Rick Santorum, na trati zůstává i Newt Gingrich. Kampaň přitvrzuje, z čehož podle některých komentářů bude těžit především úřadující prezident Obama.

The Washington Post

Neodepisujte Romneyho

» Prezidentské volby začnou za osm měsíců a republikáni mají své problémy.
Primárky nebyly ke svému pravděpodobnému vítězi právě shovívavé. Milionář Mitt Romney byl poražen hned několika svými oponenty včetně milionářských republikánských donátorů, kteří proti němu rozjeli negativní kampaň. Romneyho rozmařilost není jeho jediným problémem, ale má štěstí na slabé protikandidáty.

A jeho štěstí může vydržet i v hlavní volbě. Barack Obama má dost vlastních problémů. Jeho naprosté odcizení od střední třídy bylo hlavním motivem demokratického výprasku ve volbách 2010.

Obamovy prezidentské úspěchy – „obamacare“ a ekonomické stimuly – jsou příliš nepopulární, než aby se daly před voličským mixem vůbec zmínit. Mnohá média se snaží udržovat obraz Obamy z roku 2008, ale ten je stále zatuchlejší.
Prezident je výřečný, ale málokdy něco řekne; je sjednocující, ale patří mezi nejvíce polarizující prezidenty historie… Víme, že v roce 2008 Obama vyhrál s 53procentním ziskem po dokonalé demokratické bouři – svěží kandidát proti unavenému republikánovi se postaví do čela národa unaveného válkami. Ale současné podmínky jsou Obamovi méně nakloněné.

Jeho rating ve 12 tradičně nerozhodných státech je 45 procent a méně. A jsou to státy, kde může Mitt Romney uspět mnohem pravděpodobněji než Rick Santorum nebo Newt Gingrich. Romney je vážným kandidátem na prezidenta.

The New York Times

Superúterý

» Dlouho před superúterým se Republikánská strana zabetonovala daleko v pravé části americké politiky svou kampaní v primárkách, která je setrvale sprostá, rozdělující a mdlá. Barbara Bushová, bývalá první dáma, dokonce v úterý prohlásila, že horší kampaň neviděla. Vidíme to stejně. Naše země čelí vážným ekonomickým potížím a bezpečnostním výzvám.
Republikánští kandidáti se však zakopali tak hluboko do svých kulturních a náboženských zákopů, že nedokážou nabídnout žádná řešení.

Úterní výsledky celý závod nijak neuklidnily.
Republikáští voliči si nadále budou muset vybírat mezi Mittem Romneym, který nereprezentuje nic než kapitalismus na intelektuální úrovni country klubu, a Rickem Santorumem, tak zaslepeným svou ideologií, že si jej vůbec nelze představit, jak přemýšlí o alternativách či naslouchá kritickým hlasům. Jsou tu rozdíly. Santorum je obvykle ve svých názorech radikálnější než Romney, zejména ve své intoleranci vůči homosexuálům, potratům a ve víře v to, že náboženství, tedy jeho náboženství, má určovat politiku. Oba ale ohýbají realitu a automaticky negují vše, co řekne prezident Obama, ať je to cokoli.

Republikáni útočí na Obamu, levici a každého Američana, který s nimi nesouhlasí. Snad také zaplatí za svou krutost, s níž urážejí celé segmenty americké společnosti.

Süddeutsche Zeitung

Když se všichni cítí vítězi, nevyhrává nikdo

» Po superúterý na tom jsme podobně jako před ním. Favorit Mitt Romney sice uspěl, ale zdaleka ne přesvědčivě. Těsný výsledek v trendotvorném Ohiu je znehodnocen faktem, že Romney do kampaně investuje pětkrát více než Rick Santorum.

Pohled na mapu a údaje z průzkumů veřejného mínění ukazují, že Romney bodoval v ohijských městech a u bohatších občanů, zatímco jeho největší rival Santorum, tak jako již několikrát, ve venkovských oblastech mezi dělnictvem a rolnictvem. Krátce řečeno, Romney svým těsným vítězstvím v Ohiu odvrátil katastrofální vyústění své kampaně. Čím dál častěji ale komentátoři zmiňují možnost, že Romney do konce srpna potřebných 1144 delegátů nezíská. Co bude pak? Začne práce s novým kandidátem.

Zmíněn již byl Jeb Bush, bývalý guvernér státu Florida, či guvernér z New Jersey Chris Christie. Dokonce ani Sarah Palinová nevylučuje, že by vyslyšela volání stranického ústředí. Romney má stále nejvíce šancí. Jeho pokladna je dobře zásobena, v týmu má schopné pomocníky.

Dokud však budou převládat pochybnosti nad jeho konzervativním smýšlením a boje se stranickou základnou, bude přicházet o čas potřebný na přípravu hlavní kampaně.

Financial Times

Klopýtavé republikánské superúterý

» Den, kdy republikáni chtěli konečně ukázat zemi definitivního prezidentského kandidáta, málem skončil jeho zastrčením zpět do klobouku. Na konci dlouhého počítání bylo zřejmé, že Mitt Romney přežil, když uspěl v šesti z deseti států. Především ale získal lví podíl delegátů, čímž svým protivníkům snížil naděje na úspěšnou nominaci. V Ohiu Romney pronesl řeč, která zněla, jako by byla napsána pro vítěze, ale byla pronášena v poraženecké atmosféře. Výsledky z Ohia potvrzují přesvědčení, že se Romneymu nedaří uzavřít pakt s republikánskou základnou, které se jeví nedostatečně konzervativním. Co víc, strana, která je omámena touhou dostat Obamu z Bílého domu, není omámena Romneym a stále hledá náhradu.

Romneyho vítězství bylo velmi nepřesvědčivé. Někteří analytici dokonce tvrdí, že je po superúterý ve slabší pozici než před ním. Sliboval si, že výsledky již donutí Santoruma s Gingrichem z kampaně vycouvat, ale ti byli až příliš úspěšní. Zejména Santorumova účast v kampani byla výsledky jasně ospravedlněna. A mezitím závod pokračuje a pouští žilou straně i jejím sponzorům.

Vždyť očerňování stranických protikandidátů stojí spoustu peněz a energie. Z toho může těžit jedině stále veselejší Barack Obama.