Trumpův triumf nikdo nečekal, píše zahraniční tisk

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA Zdroj: ČTK

Americké prezidentské volby
Průběh voleb v USA
Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
Americké prezidentské volby 2016
17
Fotogalerie

Zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA samozřejmě vyvolalo rozruch i mezi komentátory. Prakticky žádné z velkých amerických médií Trumpa nepodpořilo a rozčarované úvodníky v USA Today i Washington Post tomu odpovídají. Jedním z mála deníků, které se za Trumpa postavily, byl regionální Las Vegas Journal Review. Amerického sloupkaře izraelského deníku Haaretz donutilo Trumpovo vítězství k velmi osobní výpovědi, zatímco prokremelský server Pravda.ru označuje Trumpa za možného nositele změny, kterou nakonec nepřinesl Barack Obama.

USA Today: Trump a cesta do nejistoty

Uprostřed národa hluboce rozčarovaného z politiky ve Washingtonu, pohrdajícího elitami a znechuceného úbytkem pracovních míst ve výrobě donesl Donald Trump svou vlajku outsidera až do Bílého domu. Jedním z klíčů k jeho vítězství byly jistě jeho postoje proti mezinárodnímu obchodu.

V Ohiu, v němž republikáni zvítězili poprvé od roku 2004, uvedlo 47 procent voličů, že obchod škodí pracovním místům. A dvě třetiny lidí s tímto pohledem volily Trumpa. Trump nebyl volbou naší redakce. Přinesli jsme řadu argumentů, proč se pro prezidentskou práci nehodí.

Ale Trump se stal tím, koho Američané zvolili. A to je v demokracii dost silný důvod přijmout výsledek. Ti, kdo s ním nesouhlasí, nechť se stanou loajální a konstruktivní opozicí. Věřme, že Trumpovy nejhorší instinkty ochabnou, až se setká s delikátním úkolem vládnutí. Navíc je náš národ požehnán systémem kontrol a vyvažování.

Máme nezávislý soudní systém a Kongres, které mohou mírnit destruktivní temperament prezidenta špatně připraveného na vládnutí. Trump brzy zjistí, že mnoho jeho návrhů nelze uskutečnit. Například nedokáže přivést lusknutím prstů zpět výrobní pracovní místa ze zahraničí. To může vést k další politické deziluzi už tak dost znechucených voličů.

Las Vegas Journal Review: Prezident Donald Trump

Političtí vědci budou muset přepsat učebnice. Analytici mohou roztrhat své soupisy pravidel. Donald Trump popřel všechny prognózy a byl zvolen prezidentem. Velký satirik P. J. O’Rourke napsal před mnoha lety esej o volbách v Nikaragui roku 1990, v nichž propadl komunistický vůdce Daniel Ortega, ačkoli předvolební průzkumy mu přisuzovaly jasnou výhru.

O’Rourke jízlivě poznamenal, že obyvatelé autoritářského státu možná úplně netouží po tom se veřejně vzpouzet vládnoucímu režimu, což může průzkumy dost pokřivit. Tato analýza se zdá trefná i nyní. Kolik Američanů tíhnoucích k Trumpovi raději mlčelo, když viděli neúprosnou mašinu, která odpůrce nálepkovala jako rasisty, misogyny a homofoby?

Trump teď bude muset své rebelské poselství přetavit v soudržnou filozofii vládnutí, což nebude lehké. Dostal mandát k transformaci americké politické kultury. Po měsíce jsme od „expertů“ slýchali, že fenomén Trump je selháním Republikánské strany, zatímco hladký demokratický proces, který vystrčil do popředí Clintonovou, je ukázkou síly. Zřejmě to ale bylo zcela naopak.

The Washington Post: Prezident Trump 

Donald Trump byl zvolen 45. prezidentem Spojených států. Doufali jsme, že tato slova nebudeme muset nikdy napsat. Ale Trump šokoval výzkumníky veřejného mínění a spustil vlnu, v jejímž čele částečně stály státy „továrního pásu“, jejichž voliči cítili, že je washingtonský establishment nechal na holičkách.

I když Trump by pravděpodobně v případě vítězství Hillary Clintonové neudělal totéž, musejí nyní všichni Američané přijmout úsudek voličů a pracovat pro co největší dobro naší země i světa.

Čtěte vše o Donaldu Trumpovi

Co to v praxi znamená? V první řadě doufat, že Trump bude lepší prezident, než se dosud zdálo, a podporovat jej ve správných věcech. Trump se brzy postaví do čela rozsáhlé byrokracie, sofistikovaného systému vnitřní bezpečnosti a zpravodajských služeb a také nejsilnější světové armády.

Přejme si, aby pochopil, že americký systém vládnutí není postaven na jedné osobě a není určen pro jednu osobu. Sám s ním nezmůže nic. Moc svěřená Oválné pracovně neslouží k trestání oponentů, o němž snil v kampani. Doufejme, že náš nový zvolený prezident prokáže respekt k tomuto systému. Amerika musí být připravena jej podpořit, pokud ano, anebo podpořit systém, pokud ne.

Pravda.ru: Obamova změna

Trumpovo vítězství bylo šokem pro ruskou opozici. V šoku je i Ukrajina stejně jako její vláda, která doufala v podporu Hillary Clintonové ve svém boji proti Rusku. Abychom byli upřímní, výhru Donalda Trumpa nečekal nikdo. Trump je nepředvídatelný v dobrém i špatném slova smyslu, protože nikdy nepracoval pro žádnou součást americké vlády.

Budou se nové Spojené státy snažit vylepšit vztahy s Ruskem? Trump hovořil o Rusku vstřícně. Nicméně americko-ruské vztahy jsou jen malou částí toho, co americkým voličům na jejich systému vadí. Americká expertokracie stejně jako straničtí šíbři dlouho odmítali uvažovat o americké společnosti jako o samostatné politické entitě.

Raději ji viděli jako masu lidí, s níž lze snadno manipulovat. Vývoj americké demokracie postupně přisoudil společnosti spíše dekorativní roli. Přesto, jak dnes vidíme, propaganda a manipulace nemusejí mít ani v USA poslední slovo.

Obecně řečeno, Trump vyrostl v univerzálního lidového kandidáta. Kdo ví, možná dokáže udělat Ameriku velikou, aniž by kvůli tomu zničil celý svět. Stane se tou změnou, kterou Barack Obama nedokázal přinést? 

Haaretz: Ameriku pořád miluji. Ale už jí nevěřím

Nikdy jsem se necítil méně Američanem a více Židem. Jako bílý Američan jsem se vždy cítil bezpečně. Vždy jsem předpokládal, že má země bude stabilní. Nikdy jsem se nebál vlády ani spoluobčanů. Nikdy jsem k nim necítil nenávist.

Aniž bych o tom moc přemýšlel, přijal jsem pohled Baracka Obamy a Martina Luthera Kinga, že přes zákruty dějin vždy přijde pokrok. Konec otroctví. Zrovnoprávnění žen. Konec segregace. Legalizace homosexuálních sňatků. Zvolení afroamerického prezidenta.

Dnes už to tak necítím. Jako Američan nevím, jak se cítit. Nikdy jsem nezažil nic jako volbu Donalda Trumpa. Tak strašidelného a destabilizujícího. Jako Američan jsem naprosto nepřipraven, a tak se mohu ukotvit jedině jako Žid.

Moji prarodiče pocházejí z Litvy a Egypta. Rodiče se narodili v Jižní Africe. Babička, když jsem básnil o Americe, se mi smála a říkala, abych nezpohodlněl a že Žid musí vždycky vědět, kdy opustit potápějící se loď. Neopouštím Ameriku. Je to moje zem. Musím za ni bojovat.

Každý americký Žid musí bojovat – aby chránil americké muslimy, kteří teď musejí být vyděšeni k smrti. Musím bojovat s tucty amerických nacistů, kteří se slétli na můj Twitter, aby tu slavili své vítězství. Pořád Ameriku miluji. Ale už jí nevěřím tak jako dřív. A nevěřím pokroku. Pořád mi v uších znějí babiččina slova.