Zápisník Adély Čabanové: Odměny sedm milionů korun? A to se vyplatí

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola má průšvih. A cítí se ukřivděně. 

Jiří Zimola nechápe, co špatného může někdo vidět na tom, že obchoduje se šéfem krajských nemocnic Michalem Bláhou, kterému měly zároveň za loňský rok připadnout odměny přes sedm milionů korun. Podle opozice to vypadá, že je Bláha přeplácen, aby mohl hejtmanovi vrátit laskavost v podobě výhodného pozemku a domku.

Že bere Bláha více, než jsou roční příjmy německé kancléřky Angely Merkelové i britské premiérky Theresy Mayové? Zimola má odpověď. Píše, že zatímco jihočeské zdravotnictví prosperuje, „Německo je bezpečnostně v rozkladu, Mayové Británie jednou nohou z Evropy a na krku skotské referendum…“ Jihočeské nemocnice jsou v rámci českého zdravotnictví vzorem, ale že by byly lepší než nejsilnější ekonomiky Evropy?

V příběhu OKD to začíná zavánět arbitráží. Americká firma Alcentra se nebude chtít smířit s tím, pokud OKD připadne státnímu podniku Prisko za 80 milionů korun. Nabízela prý ve výběrovém řízení více. Vida. Když už není v OKD práce pro horníky, bude aspoň pro právníky.

Přesunutí 420 milionů korun z rozpočtové rezervy do platů řidičů autobusů a valorizace starobních penzí o 500 korun v roce 2018, to jsou nápady premiéra Bohuslava Sobotky jen za včerejšek. Proč? Přece proto, že si to řidiči a senioři zaslouží. Odzbrojující argument... Už aby ta předvolební kampaň skončila.