Zápisník Jana Stuchlíka: Trocha štěstí

ilustrační

ilustrační Zdroj: Alza.cz

ruský prezident Vladimir Putin
Donald Trump
Vladimir Putin
4
Fotogalerie

Tvrdě proti Rusku, zavelel americký Kongres a schválil balík sankcí jako odvetu za údajné ovlivňování amerických prezidentských voleb ruskými hackery. Američané mimo jiné chtějí trestat i zahraniční firmy, které s Rusy spolupracují v energetice. Třeba hodlají stavět plynovod Nord Stream II. Evropané oprávněně protestují a slibují protireakci. Na druhou stranu nebyli to ale oni, kteří se lísali k Američanům, aby do Evropy posílali více zkapalněného plynu, protože Evropa nechce být plynovým vazalem Moskvy?

Štěstí si prý za peníze nekoupíš. Ale koupíš, tvrdí skupina vědců z Kanady, USA, Dánska a z Nizozemska. Člověk na Západě se čím dál víc potýká s pocitem nedostatku volného času a to ho stresuje. Kdo si proto trochu toho času koupí, třeba si najme uklízečku, ten je pak šťastnější, ukazují experimenty psychologů. Stejná částka utracená za materiální statky prý zdaleka tolik štěstí nepřinese. Něco na tom bude, ale říkejte to lidem, kteří musejí mít několik zaměstnání, aby uživili rodinu.

Kluci a holky z marketingu už nevědí, čím by ohromili. Tak tady máme nový pojem – gamifikace nakupování. Běžné věrnostní programy a slevy už prý lidi posedlé nakupováním nudí. Tak je třeba je zabavit jinak, aby prý nakupování zase bylo zábava a radost. Tak moment. Už zmínění psychologové neříkali nic o tom, že budeme šťastnější, když si koupíme trochu toho volného času a pak v něm zbytek peněz radostně rozfofrujeme v nákupáku.