Zápisník Jana Vávry: Svět rozpory ztrhaný

Prezidenti Trump a Putin

Prezidenti Trump a Putin Zdroj: Reuters

Tanec velmocí kolem Sýrie je šílený sám o sobě. Punc neuvěřitelnosti mu ale ještě dodává afektovaná starost o život civilistů – jenže jak kterých. Vyhrocená rétorika Trumpa & spol. vlastně vychází z toho, že smrt po zásahu chemikálií má jinou váhu než ta v důsledku hladomoru či zásahu rakety. Smrti a zkázy tak v nejbližší době podle všeho hned tak neubude. Krásný nový svět se nekoná.

Zkušený byznysmen,respektive zasloužilý spekulant, George Soros objevuje digitální měny. Právě jeho investiční fond začalo lákat obchodování s kryptoměnami. Vzhledem k tomu, že samotný Soros a jeho penězovody jsou v jistých částech světa symbolem všeho zlořádu, je obrat vůči anonymnímu a „necenzurovatelnému“ platidlu vlastně logický. Otázkou ale je, jestli hlavním záměrem Sorosova fondu není digitální měny shortovat, tedy vsadit na pokles ceny a pak na něm vydělat.

Za zmínku stojí ideologie diverzity. Ta pomalu nahrazuje a zastiňuje opodstatněné tažení proti nerovnoprávnosti, není ovšem prosta rozporu. Různým kolektivním identitám přisuzuje jedinečné vlastnosti, zároveň je však popírá lpěním na rovnoměrném zastoupení. Jsou-li tedy různé společenské skupiny od sebe tak odlišné a natolik unikátní, proč by měly všechny usilovat o stejné cíle? Rovnost šancí a podmínek jako by už nestačila.