Zdeňek Pečený: Utáhnout opasky!

Valentýnský brouk

Valentýnský brouk Zdroj: funny-potato.com

Tuzemským bankám klesají zisky. Tento trend se zdá být nezadržitelný a společně s tím se bude postupně snižovat i dividenda, kterou posílají svým zahraničním matkám. Špatnou zprávou pro tyto bankovní skupiny je, že nové trhy, které by se daly dobře a bez rizika „podojit“, se už neobjeví.

Žádné další Česko není na obzoru. Matky českých bank to neúspěšně zkoušely v Maďarsku, kde po splasknutí úvěrové bubliny nadále krvácejí, tentokrát kvůli politice vlády fanatického Viktora Orbána. Erste i Raiffeisen se zase nyní potupně stahují z Ukrajiny a už osmým rokem doufají, že jim něco kápne z miliard utracených v Rumunsku. Vypadá to, že rakouským, belgickým a francouzským bankéřům opravdu nezbude nic jiného než si utáhnout opasek a spokojit se s novým normálem.

Že je Valentýn jen výmyslem obchodníků a restauratérů, kteří si potřebují ve slabém povánočním období vylepšit tržby, se obecně ví. I proto se vůči této oslavě komerce vzedmul odpor lidí, kteří s nařízeným miliskováním v polovině února nesouhlasí.

Netrvalo ovšem dlouho a i tenhle problém bystří obchodníci vyřešili. Běžně se tak dnes konají večírky pro odpůrce Valentýna, kteří mohou komerčně oslavit to, že nepropadli komerčnímu svátku. K dokonalosti tento princip dovedla jedna firma, která nabízí nejvhodnější dary pro „tento mimořádný den“. Díky jejímu rozcestníku „dárky z lásky“ a „antivalentýn“ si prý vybere každý. Zkrátka utrácení se nevyhne nikdo.