Olympiáda 2021 Tokio: program, výsledky a cesta českého týmu za úspěchem

Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak

Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak Zdroj: Reuters

Cyklista Ondřej Cink na pražském letišti před odletem do Tokia
Cyklista Ondřej Cink na pražském letišti před odletem do Tokia
Lukáš Rohan v trojské loděnici
Barbora Seemanová se na OH v Tokiu představí na 50, 100 a 200 metrů volný způsob i ve štafetě na 4x100 m volným způsobem
Barbora Seemanová se na OH v Tokiu představí na 50, 100 a 200 metrů volný způsob i ve štafetě na 4x100 m volným způsobem
20
Fotogalerie

O rok později ale přece! XXXII. Letní olympijské hry 2021 se konají v japonském Tokiu od pátku 23. července do neděle 8. srpna. Více než 11 000 sportovců bude v průběhu dvou týdnů bojovat o více než 300 sad medailí. Česká nominace čítá 116 jmen v čele s obhájcem zlaté medaile z Ria Lukáš Krpálkem nebo mužským basketbalovým týmem. Nejpočetnější výpravu vyslali do Tokia atleti.

Program olympiády v Tokiu - pozor na časový posun!

Vzhledem k časovému posunu, který je mezi Tokiem a Prahou 7 hodin, řada sportovních událostí začíná v noci či brzy ráno středoevropského času. Každodenní program končí kolem 16. hodiny SEČ.

Češi na LOH 2021: program, kdy sledovat české sportovce >>

Program LOH 2021 bude zahájen v pátek 23. července kolem 16. hodiny. Slavnostní zahájení se koná na Novém národním stadionu v Tokiu a začíná ve 13:00. Z důvodů genderové vyváženosti by vlajku při úvodním ceremoniálu poprvé měli nést dva sportovci - muž a žena. Čeští sportovci se představí v unikátní nastupové kolekci, která odkazuje na předchozí Hry v Tokiu roku 1964, kdy zářila gymnastka Věra Čáslavská. Česká olympijská kolekce vzdáleně připomíná klasický český kroj, muži si přes košili obléknou vestičku, ženy čeká nástup v modré jupce. Celý průběh včetně zahajovacího slavnostního ceremoniálu bude doprovázet řada epidemiologických opatření.

Mezi olympijskými sporty se v Tokiu nově představí skateboarding, karate, surfing a sportovní lezení v čele s čtyřnásobným mistrem světa Adamem Ondrou, který se netají medailovými ambicemi.  Po pauze se vrací i baseball a softball.

České medailové naděje v akci

Deset medailí obhajují čeští olympionici z posledních letních olympijských her v Riu 2016. Judista Lukáš Krpálek je pak jediným obhájcem zlaté medaile, ten se představí 30. července. Ve stejný den finále čeká i kajakáře Jiřího Prskavce, který si Ria odvezl bronz a nyní chce zaútočit na olympijské zlato.

O den později je na programu finále ženské dvouhry, o které bude usilovat čerstvá šampionka z French Open Barbora Krejčíková, finalistka letošního Wimbledonu Karolína Plíšková, ale i bronzová z Her v Riu Petra Kvitová. Finále čtyřhry je pak na program 1. srpna a medailové ambice mají aktuální světové jedničky Krejčíková se Siniakovou.

Ambicemi na cenný kov se netají biker Ondřej Cink, který by rád navázal na medaile Jaroslava Kulhavého z let 2012 a 2016. Představí se jako jedna z prvních českých nadějí na medaili 26. července.

GALERIE: Čeští sportovci, kteří míří do Tokia

Sportovního lezce Adama Ondru čeká finále kombinace 5. srpna, o den později se, v případě postupu z kvalifikace, s olympijskými hrami rozloučí dvojnásobná olympijská šampionka Barbora Špotáková.

Na medaili chtějí zaútočit i rychlostní kanoisté. Trojnásobný mistr světa v kategorii K1 Josef Dostál by rád navázal na bronz z Londýna a stříbro z Ria. 3. srpna by jej mělo čekat finále K1 na kilometrové trati. Po první olympijské medaili touží Martin Fuksa, toho čeká finále C1 na kilometru v předposlední den LOH 7. srpna.

Datum a časDisciplínaČeské medailové naděje
26. července 08:00horská kola - mužiOndřej Cink
26. července 08:45vodní slalom, finále C1 - mužiLukáš Rohan
28. července  03:30plavání volný způsob 200 mBarbora Seemanová
29. července 08:30sportovní střelba, finále trap - mužiJiří Lipták, David Kostelecký
30. července 09:00vodní slalom, finále K1 - mužiJiří Prskavec
30. července 10:00judo nad 100 kg, fináleLukáš Krpálek
31. července 05:00tenis, finále dvouhry ženPetra Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová
1. srpna 05:00tenis, finále čtyřhry ženBarbora Krejčíková, Kateřina Siniaková
3. srpna 05:21rychlostní kanoistika, finále K1 1000 m - mužiJosef Dostál
5. srpna 10:30sportovní lezení, finále - mužiAdam Ondra
6. srpna 13:50hod oštěpem - ženyBarbora Špotáková, Nikola Ogrodníková
7. srpna 04:39rychlostní kanoistika, finále C1 1000 m - mužiMartin Fuksa

Vše o Letních olympijských hrách 2021: program, výsledky, videa: