Konec intervencí pomůže především bankám

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
8
Fotogalerie

Blížící se uvolnění kurzu koruny zčeří i vody na pražské burze. Ukončení kurzového závazku ČNB podle ekonomů nejvíce přidá na byznysu domácím bankám, lepší čísla zahlásí i firmy s výraznou českou stopou, ale účtující v cizích měnách. Přísliby lepších obchodů mohou promluvit i do rychlejšího růstu cen jejich akcií. Nejlepší startovní pozici pro éru svobodné měny mají mít na pražské burze akcie rakouské Erste.

 

„Ukončení devizových intervencí prospěje nejvíce bankám. Ty vydělají přímo na očekávaném posílení měny i nepřímo díky vyšším úrokovým maržím. Zejména Erste a Komerční banka by měly v několika kvartálech po exitu dohnat to, o co na maržích přišly během uplynulého roku,“ vysvětluje hlavní ekonom Patrie Jan Bureš. V menší míře si podle něho polepší i Moneta.

Finanční tituly se u analytiků těší přízni. Například zámořská Citigroup zvýšila roční cílovou cenu pro akcie Erste na 933 korun a očekává tak v ročním výhledu zhruba třináctiprocentní roční růst. Až na sedmiprocentní roční výnos zase sázejí v případě akcií Komerční banky experti J&T Banky. Americká J. P. Morgan očekává od akcií Monety do roka dokonce přes patnáct procent.

„Posílení koruny by bylo pozitivní i pro CME, která v ČR realizuje přes polovinu provozního zisku a reportuje v dolarech. Takřka čtyřicet procent zisku dělá v Česku i Stock Spirits reportující v eurech,“ míní analytik České spořitelny Petr Bártek. Podle něho by si díky nákladové výhodě při nákupu surovin mírně polepšil i Philip Morris. Z opačného soudku mají být příběhy akcií firem navázaných na komoditní trh. „Kupříkladu pětiprocentní posílení koruny by se odrazilo ve zhruba čtyřprocentním poklesu provozního zisku ČEZ,“ doplňuje Bureš.

Silná koruna by podle něj v menší míře nepřála ani byznysu Unipetrolu či Pegasu Nonwovens. Ekonomové očekávají ukončení devizových intervencí už během dubna.

Vše o intervencích ČNB čtěte zde >>>

Video placeholde

Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec