Česko čekají troje velké volby

Volby

Volby Zdroj: ČTK

Volby
ilustrační foto
Boj o Hrad: Superdebata osmi kandidátů moderují Klára Brunclíková a David Vaníček.
4
Fotogalerie

Češi si letos vyberou prezidenta, třetinu senátorů a vedení obcí. Nové lídry si budou volit některé parlamentní i neparlamentní strany.

Hned na začátku roku skočí Česko rovnýma nohama do politiky. Už příští víkend se koná první kolo volby prezidenta a nejpozději do jara se zřejmě ukáže, se kterými stranami bude přímo či nepřímo spolupracovat vláda Andreje Babiše. Zanedlouho pak začne kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami.

Mezitím bude pět parlamentních uskupení rokovat o svém dalším směřování, část z nich si zvolí nové nebo staronové vedení. To je v kostce politický rok 2018.

Horký leden

Šéf ANO Andrej Babiš zahájí další jednání o podpoře své vlády. Při téměř jistém druhém pokusu, který má slíbený od prezidenta Miloše Zemana, se rozhovory potáhnou minimálně do března.

Babiše se týká i jednání mandátového a imunitního výboru, který bude dál posuzovat žádost policie o vydání premiéra a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Konečné slovo bude mít Poslanecká sněmovna. A ministerstvo fi nancí možná zveřejní zprávu o údajném dotačním podvodu, kterou mu zaslal evropský úřad OLAF, o což požádala část tuzemských politiků i europoslanců.

Příští středu předstoupí Babiš se svým týmem před poslance, aby požádal o důvěru vládě. Po poradě se Zemanem nebyl termín vybrán náhodně. Hlava státu se pokusí pouhé dva dny před prvním kolem souboje o Hrad přesvědčit dolní komoru, aby jednobarevný kabinet podržela.

Zemanův projev budou podobně jako jeho vánoční poselství rozebírat média, zbylých osm kandidátů se tak ocitne ve stínu. Pokud nikdo z uchazečů o nejvyšší ústavní funkci v prvním kole nezíská nadpoloviční počet hlasů, půjdou lidé k volebním urnám koncem tohoto měsíce podruhé.

Babišův druhý pokus

Zemanovi je ale jasné, že Babišovi první pokus velmi pravděpodobně nevyjde a na svém nejbližším jednání pak bude muset vláda podat podle ústavy demisi. Zeman proto už naznačil další postup.

„Myslím si, že během několika málo měsíců se podaří mít vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny,“ řekl prezident ve svém vánočním proslovu. „Nebude-li úspěch hned v prvním kole, vytvořím časový prostor pro důkladná jednání politických partnerů tak, aby snad někdy v únoru se uskutečnil druhý pokus, který už může být úspěšný,“ dodal. I kdyby lednové klání prohrál, dosavadní pravomoci si totiž podrží až do 8. března, kdy mu končí mandát.

Jako nejreálnější se zatím jeví svazek ANO a ČSSD tolerovaný komunisty. Možná je i původní trojkoalice s lidovci. Pokud se nepodaří sestavit vládu opírající se o většinu sněmovny, nelze vyloučit předčasné volby. Prezident by je musel vyhlásit v případě, že rozpuštění dolní komory odhlasuje 120 poslanců. Socialisté ani KDU-ČSL si je ale rozhodně nepřejí, neboť by v nich mohli ještě více ztratit. Kromě shody na programu vlády a jejím personálním složení bude záležet na tom, jak se sněmovna postaví k žádosti vyšetřovatelů Čapího hnízda.

Rokování partají

V první polovině ledna se uskuteční sněmy Pirátů a ODS, v únoru pak sjezd ČSSD. Zatímco u prvních dvou stran se změny ve vedení neočekávají, sociální demokracie bude vyvozovat důsledky z volebního propadáku. Úřadující šéf socialistů Milan Chovanec zatím neřekl, zda bude kandidovat. Babiš už vyjádřil přesvědčení, že sjezd socialistů by mohl změnit postoj partaje k vládnímu angažmá při druhém pokusu o sestavení exekutivy.

Třetí lednový víkend se v České Třebové mimořádně sejdou zelení, jejichž lídr Matěj Stropnický rezignoval po volbách. Formace, která nemá zastoupení mezi poslanci, ale pouze v Senátu, nedosáhla při loňských sněmovních volbách dokonce ani na státní podporu.

KSČM, která získala nejméně hlasů od roku 1989, bude hodnotit volební výsledek v dubnu. Její předseda Vojtěch Filip v říjnu uvedl, že po dvanácti letech v čele strany skončí. Později však připustil, že v případě zájmu regionů rozhodnutí přehodnotí. Měl by se utkat s Josefem Skálou z ortodoxního křídla strany.

Boj o radnice a Senát

V říjnu lidé rozhodnou, zda ANO či SPD posílí na úkor tradičních demokratických stran i v horní komoře parlamentu a na radnicích a obecních úřadech. V senátních volbách se babišovcům dosud nedařilo. A i když vyhráli minulé komunální volby ve velkých městech, zastupitelů mají stále málo. ANO je však ve výhodě, protože při obměně třetiny Senátu nebude hájit žádné ze svých šesti křesel. Naopak sociální demokraté jich mohou až třináct ztratit. ODS bude bránit čtyři posty, lidovci tři.

Jízdní řád letošní politiky

6. ledna

Začne celostátní fórum Pirátů v Brně. Koná se proto, že podle stanov strany končí nejpozději tři měsíce po volbách do Poslanecké sněmovny funkční období celého vedení. Ivan Bartoš chce ve funkci předsedy pokračovat. 9. ledna Mandátový a imunitní výbor se bude zabývat žádostí policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

10. ledna

Babišova jednobarevná vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru, apelovat na zákonodárce bude i prezident Miloš Zeman.

12. až 13. ledna

První kolo prezidentských voleb. V sobotu 13. ledna se v Ostravě sejdou delegáti řádného 28. kongresu ODS.

26. až 27. ledna

Druhé kolo prezidentských voleb. Uskuteční se v případě, že nikdo z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční počet hlasů. 18. února Mimořádný sjezd ČSSD v Hradci Králové. O post šéfa strany se mohou ucházet její úřadující předseda Milan Chovanec nebo místopředseda Jan Hamáček. Zájem ohlásil i hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který však není členem partaje.

8. března

Inaugurace nově zvoleného prezidenta.

21. dubna

Začne mimořádný sjezd KSČM v Nymburku. O post předsedy se zřejmě utká Vojtěch Filip z pragmatického křídla strany se zástupcem „stalinistů“ Josefem Skálou.

říjen

Uskuteční se první a druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu. První kolo bude spojeno s volbami do zastupitelstev obcí.