Znovuzvolení Zemana pomůže i šéfovi ČEZ

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: jiři koťátko

Nejen nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana může těžit z jeho znovuzvolení, ale i šéf ČEZ Daniel Beneš. Nad ním drží Zeman dlouhodobě ochrannou ruku proti premiérovi Andreji Babišovi, který Beneše nemá příliš v lásce. 

Žádné velké veletoče ve vedení polostátního energetického koncernu ČEZ se v nejbližší době konat nebudou. Během víkendu se jasně potvrdilo to, o čem se už týdny v byznysových kruzích hovoří: nad šéfem ČEZ Danielem Benešem drží ochrannou ruku prezident Miloš Zeman.

Beneš se objevil v suitě přátel, jak je označil samotný Zeman, během mítinku po jeho znovuzvolení. „Je to pravděpodobně posílení Benešovy pozice ve vyjednávání s potenciálním novým premiérem,“ komentuje Benešovu účast analytik České spořitelny Petr Bártek.

Podpora prezidenta je pro Beneše životně důležitá, protože ho nemá rád šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, který v minulosti označoval ČEZ za vrchol českého „Palerma“. A to v době, kdy energetickému koncernu vládlo duo Martin Roman a právě Beneš, který byl dlouhodobě Romanovou pravou rukou.

Babiš proto dlouhodobě usiluje o nahrazení Beneše v čele ČEZ a o ovládnutí největší polostátní firmy. Tomu však v minulosti bránili sociální demokraté a lidovci, kteří byli koaliční partneři ANO. A rovněž i prezident Miloš Zeman, jenž se Beneše zastával. „Vždy ho v případě Babiše bránil. Má Zemanovu podporu,“ uvádí dobře informovaný zdroj. Podle něj se šéf ČEZ stýkal se Zemanem „po celou dobu prezidentování“.

Vazby mezi Zemanem a Benešem jsou podle několika zdrojů E15 dlouhodobé a v osobní rovině. „Znají se přes Benešova otce již z 90. let. Zeman k nim chodil do rodiny,“ uvádí jeden ze zdrojů s tím, že Benešův otec Antonín obnovoval po roce 1989 sociální demokracii.

Dlouhodobý vztah se Zemanem potvrdil pro iRozhlas.cz i samotný Beneš. „Tykám si s Milošem Zemanem od počátku devadesátých let. V té době on v politice začínal a já jsem s ČEZem neměl zdaleka nic společného. Proto jsem ho přišel do štábu pozdravit a podpořit,“ řekl Beneš.

Samotný ČEZ odmítá, že by se jeho šéf politicky angažoval. „Skupina ČEZ a jeho představitelé se vždy chovají apoliticky,“ tvrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že Beneš prezidenta podpořil po volbách.

Nicméně za současné situace na politické scéně se prezidentova náklonnost může hodit. Právě Zeman může být klíčovým faktorem pro sestavení další Babišovy vlády. V rámci vzájemných dohod na ose Babiš-Zeman se tak možná octne i setrvání Beneše v čele ČEZ.