Babiš chtěl nejspíš už od začátku vládnout sám, postěžoval si Okamura

Okamura slavil ve štábu výsledky hnutí

Okamura slavil ve štábu výsledky hnutí Zdroj: Reuters

Okamura slavil ve štábu výsledky hnutí
Okamura slavil ve štábu výsledky hnutí
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
4
Fotogalerie

Hnutí ANO se podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury snaží vytvořit dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti a posouvat věci v Česku podle svého programu. Vládnout samo možná chtělo od počátku. SPD podle něj nemůže podpořit menšinovou vládu, která by neplnila program hnutí, debata s ANO o programu přitom podle něj zatím dospěla sotva do třetiny.

"Rozhodně není pravda, co tady říká ANO, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti. Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem," řekl  Okamura. Během dosavadních dvou schůzek se obě hnutí podle něj dostala jen k šesti programovým celkům.

Překvapilo ho proto, že už v takové fázi přišel Babiš s návrhem menšinové vlády ANO. "Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout sami," konstatoval Okamura.

Šéfovi SPD vadí i spekulace, že by prezident mohl nechat Babišovu vládu fungovat dlouhodobě v demisi. "Vláda by měla získat důvěru, jestli ji nezíská, měl by následovat druhý pokus. Já si myslím, že je to na hraně ústavnosti, je třeba aby byly vyčerpány všechny tři pokusy, jestliže se nepodaří to na první, druhý pokus postavit," řekl.