Babiš má pověření k jednání o vládě. Blokování sněmovny by bylo ubohé, míní Zeman

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
Miloš Zeman a Andrej Babiš
Andrej Babiš.
12
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman dnes v Lánech podle očekávání pověřil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Je to neformální krok, který není zakotven v Ústavě, měl by ale vést k pozdějšímu jmenování Babiše premiérem. Šéf ANO už dal dříve najevo, že by chtěl vytvořit menšinovou vládu. Zeman tento záměr podpořil, pro jmenování Babiše premiérem nebude chtít podpisy většiny poslanců.

Prezident Zeman vyjádřil očekávání, že Babišova vláda bude stabilní a úspěšná. Podmínku zajištění většiny ve Sněmovně šéfovi ANO nedal, protože hnutí vyhrálo volby s velkým náskokem a Babiše považuje za úspěšného podnikatele i ministra financí. Prezident také oznámil, že by Babiše jmenoval premiérem i podruhé, pokud by jeho první vládě nevyslovila Sněmovna důvěru.

Jedním z důvodů k pověření Babiše jednáním o vládě je podle Zemana i skutečnost, že Babiš je "úspěšným podnikatelem, který daně platí v Česku."

"Nedomnívám se, že by mohla vzniknout nová opoziční smlouva - ta totiž předpokládá existenci dvou přibližně stejně silných stran. Taková situace na české politické scéně ovšem není. Budu apelovat na toleranci nejen vůči vítězi voleb. Měli bychom nacházet styčné body v programech jednotlivých parlamentních subjekt," dodal prezident s tím, že předčané volby by považoval za urážku občanů. Na ostatní sněmovní strany chce Zeman apelovat, aby Babišův menšinový kabinet podpořily.

Babiš prohlásil, že se bude snažit co nejrychleji sestavit vládu. Do Vánoc chce přijít s programovým prohlášením kabinetu. Po jednání se Zemanem také zopakoval, že by v jednobarevné vládě chtěl mít odborníky, kteří nejsou členy ANO. Se Zemanem se ale o konkrétních jménech nebavili. V médiích se v posledních dnech objevily informace, že by v Babišově vládě mohl být i Miroslav Toman, který působil jako ministr v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka, který jmenoval Zeman.

Za důležité Babiš považuje rychle ustavit Sněmovnu, aby bylo možné přijmout zákon o státním rozpočtu a země se vyhnula rozpočtovému provizoriu.

Pověření jednáním o sestavení vlády Zeman použil už před čtyřmi lety předtím, než jmenoval vládu současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Sobotka po převzetí pověření Zemana pravidelně informoval o postupu jednání, než byl jeho kabinet uveden do funkce.

Novou vládu může Zeman jmenovat teprve po demisi současného kabinetu. Sobotkova vláda ji musí podat po ustavení Poslanecké sněmovny. Ustavující schůzi Zeman svolal na 20. listopadu. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes vyzval k zablokování volby předsedy Sněmovny, aby dolní komora Parlamentu nemohla být ustavena, a nemohla tak vzniknout menšinová vláda ANO.

Babiš i Zeman Kalouskův návrh kritizovali. Babiš to označil za nezodpovědný apel a řekl, že je neštěstí, že Kalousek zůstává v politice. Podle Zemana by bylo zablokování ustavující schůze Sněmovny ubohé.