Čunek chce sestřelit koalici se Starosty. Nápad na spojení prý nezabral

Senátor Jiří Čunek.

Senátor Jiří Čunek. Zdroj: Foto ara

Hejtman a senátor Jiří Čunek na sjezdu lidovců
Hejtman a senátor Jiří Čunek na sjezdu lidovců. Vlevo Petr Gazdík (STAN)
Hejtman a senátor Jiří Čunek na sjezdu lidovců. Vlevo přihlíží Pavel Bělobrádek
Hejtman a senátor Jiří Čunek na sjezdu lidovců
Zlínský hejtman Jiří Čunek na sjezdu lidovců
10
Fotogalerie

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce lidovců a STAN ukončit. Novinářům to řekl na Velehradě, kde zasedá předsednictvo KDU-ČSL, to ovšem pokračování koalice potvrdilo. Podle průzkumu agentury TNS Kantar z počátku července by koalice lidovců a Starostů ve volbách získala 7,5 procenta hlasů, a do Sněmovny by se tak nedostala.

"Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale bude to tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL a všichni ti lidé mohou být na kandidátkách. Tam je hranice pět procent. Myslím, že drtivá většina kolegů se s tímto ztotožňuje. Jsem ale jen členem širšího vedení. Brát to emotivně není dobře," uvedl Čunek.

Nedostatečnou podporu spojení lidovců se STAN v předvolebních průzkumech Čunek přičítá faktu, že si ho voliči pořádně nevšimli. Přesto společnou kandidaturu považuje za racionální.

"Je založená na tom, že každé volby vypadají jinak. Jeden hlas pro slabou stranu znamená podstatně méně než hlas pro silnou stranu, protože ta silnější bere víc. Proto ta úvaha byla dobrá. Ale když se teď na základě průzkumu veřejného mínění ukazuje, že idea společného spojení u voličů zatím nezabrala, tak si myslím, že bychom to zcela racionálně měli vyhodnotit," doplnil Čunek.

Podle průzkumu agentury TNS Kantar pro Českou televizi z počátku července by koalice lidovců a STAN získala 7,5 procenta hlasů.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík potvrdili, že koalice lidovců a STAN pro podzimní volby do Sněmovny bude pokračovat. Po podvečerním jednání předsednictva KDU-ČSL na Velehradě oba politici novinářům řekli, že nepříznivé předvolební průzkumy, podle kterých by se koalice do Poslanecké sněmovny nedostala, nepřeceňují.