Čeští dolaroví milionáři v koronakrizi nepanikaří, přikupují akcie i pozemky

Počet světových miliardářů loni vzrostl o desetinu

Počet světových miliardářů loni vzrostl o desetinu Zdroj: Profimedia

Počet světových miliardářů loni vzrostl o desetinu
Počet světových miliardářů loni vzrostl o desetinu
Investice
4
Fotogalerie

Nejzajímavější zhodnocení očekávají tuzemští dolaroví milionáři od stavebních pozemků, zahraničních i českých akcií a od investic do startupů. Naproti tomu korporátní dluhopisy hodnotí jako investičně nezajímavé a po kauzách typu Arca a Zoot i jako značně rizikové. Vyplynulo to z výsledků desátého ročníku studie Wealth Report 2020, za níž stojí J&T Banka. Navzdory koronavirové pandemii vidí dolaroví milionáři současnou ekonomickou situaci v tuzemsku jako příležitost. Důležité je podle nich investovat pravidelně a dlouhodobě.

Čeští a slovenští majetní lidé se příchodem koronakrize nenechali znepokojit, a vesměs se drželi svých původních investičních plánů. Od posledních masivních propadů trhu v roce 2008 tak s trochou nadsázky milionáři investičně dospěli, nepanikařili a do krize vstupovali lépe připraveni. Přibližně čtvrtina z nich uvedla, že se nenechala strhnout ani výprodeji jiných investorů. Naopak. Při pokleslých cenách dokupovali. K posílení jejich pozic jak na zahraniční, tak pražské burze, jejich strategiím přály také globální finanční stimuly.

Přibližně třetina bohatých (32 procent v Česku, 38 procent na Slovensku) označila zahraniční akcie za zajímavou investici, na Slovensku dokonce za nejatraktivnější investici současnosti. Za zajímavou investici označil akcie českých firem každý desátý český dolarový milionář.

„Rekordně velké a promptně zavedené fiskální a monetární stimuly napomohly k velmi rychlému návratu akciových trhů z březnového korona dna zpět do býčího trhu a následnému vymazání veškerých ztrát spojených s pandemií u mnohých akciových indexů," popisuje Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Navíc podle něj očekávání vysoké míry zásahů centrálních bank do trhu s tolerováním vyšší inflace podobně jako expanzivní fiskální politika podporují očekávané zhodnocení u akcií i do budoucna.

Investiční byty se drží i přes vyšší ceny 

Jedno z nejzajímavějších zhodnocení podle přibližně dvou pětin českých a slovenských milionářů nesou stavební pozemky. Investoři reálným aktivům jako prostředkům k zajištění bohatství věří dlouhodobě. Asi pětina z nich fandí zemědělské půdě, na předních místech jejich portfolií se drží i rezidenční nemovitosti, i když jejich atraktivita s příchodem koronakrize mírně poklesla.

„Vysvětlením může být předchozí příliš prudký růst cen a letošní riziko výpadku nájmů, které mohou snížit návratnost investice. I tak stále čtvrtina českých a 28 procent slovenských dolarových milionářů od rezidenčních nemovitostí očekává zajímavý výnos,“ dodal Sklenář.

Na atraktivitě rezidenčním nemovitostem do budoucna přidává vedle dlouhodobě nízkých úrokových sazeb také neoslabující poptávka a nedostatek volných bytů a domů na trhu. To je způsobeno především administrativní a časovou náročností získání stavebního povolení. „V této oblasti patří naše země mezi ty nejhorší v Evropě,“ podotýká Sklenář.

Firemní bondy propadly

Čeští milionáři se nebrání ani investicím do startupů. Za slibné s ohledem na očekávané zhodnocení je označilo na třicet procent z nich. Zvýšenému zájmu se dostalo v obou zemích rovněž zlatu. V jeho další zhodnocení věří více než pětina z majetných lidí.

Největší meziroční propad v očekávání zhodnocení zažily v Česku i na Slovensku korporátní dluhopisy. Jejich atraktivitu v očích investorů snižují klesající úrokové sazby a také nové zkušenosti v tom, že nejde o bezrizikový nástroj. Korporátním bondům neprospěly kauzy společností Zoot nebo Arca. Mnohem více než dříve se proto investoři nyní zajímají o kvalitu emitentů.

 

Kdo jsou dolaroví milionáři?
Investoři, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně jeden milion dolarů, asi 22 milionů korun. Do průzkumu Wealth Report 2020 se jich zapojilo celkem 275, z toho 175 Čechů a stovka Slováků. Oproti zahraničí jsou čeští i slovenští boháči stále aktivními podnikateli, v průměru jim je 54 let. Je mezi nimi desetina žen.