Komentář: A koho budeš volit ty?

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: pexels.com

Studenti brněnských univerzit 28. února v ulicích protestovali proti navrhované podobě reformy vysokých škol, jejich počet během protestu narostl na 4000 až 5000 lidí. Nesli desítky transparentů namířených proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV), proti přístupu vlády ke vzdělání a proti omezování akademických svobod.
Studenti brněnských univerzit 28. února v ulicích protestovali proti navrhované podobě reformy vysokých škol, jejich počet během protestu narostl na 4000 až 5000 lidí. Nesli desítky transparentů namířených proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV), proti přístupu vlády ke vzdělání a proti omezování akademických svobod.
Studenti Digisemestru
ilustrační foto
Volební urna (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Chystáte se k volbám? Ne? Nejste sami. Lidé mladší třiceti let podle posledních průzkumů dorazí v nejmenším počtu. Stěžují si, že jejich hlas ve finále nic nezmění. Naopak nejčastějším voličem je v České republice člověk nad 65 let.

Důvod, proč velká část prvovoličů a mladých lidí prohlašuje, že letos k volbám nepůjde, se ve skutečnosti jeví jako velmi jednoduchý – nemají koho volit. Vím, že v tuto chvíli začnou některé politické strany vykřikovat, že tomu tak není.

Jenže mladí lidé jsou zpravidla mnohem liberálnější než zbytek populace. Chtějí patřit do Evropské unie a NATO, nevidí žádný problém v situaci, kdy homosexuální pár vychovává děti, a podnikání je pro ně možnost dělat vlastní věci, ne sprosté slovo. Žádná strana jejich pohled na svět v současné chvíli ale nereprezentuje dostatečným způsobem.

Jeden z mála subjektů, který se snaží na mladé voliče výslovně cílit, je TOP 09. Mnoho z nich ale odradí konzervativními názory některých členů na podobu rodiny nebo možná dobře myšlenými, ale krátkozrakými výhodami, jako jsou kulturní vouchery nebo levné vlaky. Strana stále nedokáže nabídnout odpovědi na podstatnější otázky typu – bude muset žena čekat se založením rodiny až do 35, než ji její plat konečně dokáže uživit? Může jít muž na mateřskou, aby mu to zároveň nezničilo kariéru? To a mnohé další jsou klíčové otázky pro mladé rodiny, na které se 'tak trochu pozapomnělo. Nutno dodat, že to není problém jen TOP 09, ale celého politického spektra.

KDU-ČSL se dlouho nedokázala rozmyslet, zda chce kandidovat se Starosty nebo ne a otočili už tolikrát, že se možná i díky tomu do sněmovny ani nedostanou. Předseda Pirátů, kteří říkají, že zastupují to nejliberálnější, co dnes v České republice existuje, měl problém odpovědět na otázku, jak by hlasoval v otázce vystoupení z NATO. Klady Zelených jsou zase příliš zastřeny radikalismem Matěje Stropnického. Na pomyslném posledním místě stojí ODS, která se snaží prezentovat jako strana s čistým štítem, přičemž má za sebou dobře známé kauzy (můžeme zmínit například odposlechy Béma s Janouškem nebo machinace s evropskými dotacemi). Nově do party akorát přibrala Václava Klause mladšího, „experta na české vzdělávání“, nebo Iva Valentu, známého ,,obchodníka s lidským štěstím“. Tím výčet možností pro liberálního voliče končí.

Volit či nevolit?

Mladý volič se tak ocitá na rozcestí. Buď nepůjde volit vůbec, nebo zvolí „menší zlo“. A z historie víme, že nízká volební účast pomáhá stranám s tvrdým voličským jádrem – v tomto případě hnutí ANO a KSČM. Je na každém z nás, aby zvážil, jestli jsou to právě ty strany, které nám dokáží zajistit lepší budoucnost.

Fakt, že voliči mladší třiceti let mají nejmenší zájem o volby, je sám o sobě znepokojující. V kontextu údajů Českého statistického úřadu, podle kterých je občanů v rozmezí 18-29 let o půl miliónu méně než lidí starších 65 let, začínají odhady voleb nabírat trochu jiný spád. Přesto mladí mají sílu rozhodnout. Nejčerstvější případy, kladné i negativní, jsme mohli pozorovat při nedávných britských volbách, v případě referenda o brexitu nebo při zvolení Donalda Trumpa.

Nevolíme strany andělů

Politika je založená na ústupcích a dříve či později člověk zjistí, že se ne vždy podaří najít ideální řešení. Ve volbách ale nevolíme strany andělů. U každé strany naleznete něco, co se vám nebude líbit nebo s čím nebudete souhlasit. Je to přirozené: stejně jako když si na pracovišti s někým úplně nesednete – většinou kvůli tomu z práce neodejdete. Občas se ale najdou i tací, kvůli kterým byste dali výpověď. A pokud nepůjdete volit, posílíte právě ty, kteří se vám příčí nejvíce.

V demokracii máme právo volit – i právo k volbám nejít. Nevyužít hlasovací lístek znamená ale něco diametrálně odlišného, než dát někomu hlas. De facto se tím vyřazujete z rozhodování o budoucích čtyřech letech svého života, a i když se to může zdát jako krátká doba, tak není.

Ne každého zajímá politika, ale každého by měla zajímat budoucnost země, ve které stráví svůj život. Protože důsledky politických změn zpravidla dopadají nejtvrději na ty, kteří mají pocit, že nemohou nic ovlivnit.


Poznámka: Původní text obsahoval formulaci: "Piráti, kteří říkají, že zastupují to nejliberálnější, co dnes v České republice existuje, mají problém přiznat, že jsme součástí NATO." Tato formulace byla upravena, aby lépe reflektovala postoj strany k NATO.