Možná jsme něco nedomysleli, říká Stanjura. Oktagon roste. Slevy na škodovky zmizí

Co vám neuteklo

Co vám neuteklo Zdroj: E15

  • Možná jsme něco úplně nedomysleli, detaily balíčku ještě budeme řešit, říká Stanjura
  • Oktagon mohutně roste a míří za hranice. Obrat se blíží čtvrt miliardě korun
  • Slevy na škodovky zmizí. Strašákem je zdražování baterií do elektromobilů, říká Martin Jahn

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Možná jsme něco úplně nedomysleli, detaily balíčku ještě budeme řešit, říká Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura připouští, že konsolidační balíček ještě může doznat některých změn po jednání se zaměstnavateli a podnikateli. „Možná jsme něco úplně nedomysleli, takže nějaký detail budeme ještě projednávat, budeme to řešit v příštích týdnech,“ uvedl šéf státní kasy.

Celý rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou

Video placeholde
Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou • E15

Oktagon mohutně roste a míří za hranice. Obrat se blíží čtvrt miliardě korun

Byznys největšího českého zápasnického promotéra, organizace Oktagon, loni opět výrazně nabobtnal. Obrat vzrostl zhruba o dvě třetiny na úroveň deseti milionů eur, přibližně čtvrt miliardy korun, a čistý zisk se počítal v jednotkách milionů korun. Organizace do výsledků poprvé započítává německý trh, kde loni pořádala první dva turnaje.

Slevy na škodovky zmizí. Strašákem je zdražování baterií do elektromobilů, říká Martin Jahn

Už po roce 2025 bude největší česká automobilka vyrábět více elektromobilů než vozů se spalovacím motorem. Ceny šestice nových modelů, které uvede na trh do roku 2026, budou záviset hlavně na cenách baterií. „Náklady všech vstupů do výroby baterií v poslední době vzrostly, nemálo jich světu dodávaly Rusko a Ukrajina. Loňské nárůsty cen surovin jsme už promítli do cen elektromobilů. Teď se hraje o budoucí cenu baterií,“ říká člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, jenž zodpovídá za prodej a marketing.

Praha připravuje k výstavbě více než 1400 bytů. Kopnout by se mohlo za dva roky

Nenasytný pražský bytový trh to sotva zachrání, po letech rozprodávání městských bytů v privatizacích se ovšem schyluje k obratu. U jedenácti projektů nových domů se 1433 byty, které připravuje Pražská developerská společnost (PDS) patřící pod magistrát a které již schválila městská rada, práce postoupily a stavět by se tak mohlo začít za dva až tři roky. Jedná se podle výroční zprávy společnosti třeba o novou čtvrť v Nových Počernicích, bytové domy na Palmovce nebo v okolí chystané stanice metra D Nové Dvory.

Byty za babku na pražském metru. Včera nesmysl, dnes epická realita

Video placeholde
Byty za babku na pražském metru. Včera nesmysl, dnes epická realita

Evropa na zimu hromadila uhlí. Teď ho má moc, prodává ho do Asie

Evropské státy v obavě z energetických potíží před zimou hledaly po celém světě náhradu za sankcionované ruské uhlí. Nakonec ho spálily méně, než se čekalo, a kontinent se ho nyní zbavuje. Surovina z Kolumbie či Jižní Afriky tak nyní míří do Asie, kam se svou produkci zároveň snaží udat i Rusko. Cena uhlí pro elektrárny tak prudce poklesla.

Češi jdou s Intelem a CERN konkurovat Nvidii. Chtějí narušit její dominanci v umělé inteligenci

Tuzemští experti se budou podílet na snaze zmírnit dominanci americké společnosti Nvidia v poskytování technologií pro výpočty umělé inteligence (AI) typu ChatGPT. Brněnská čipová firma Codasip se spojila s americkou společností Intel, mezinárodní vědeckou institucí CERN provozující urychlovač částic a s několika dalšími partnery ve snaze vyvinout otevřený software konkurující Nvidii.