Škoda Auto čelí hrozbě propouštění, Pietro Filipi čeká restart, Xixoio se hroutí

Video placeholde
  • Škodu Auto čeká boj o zachování závodů. Dvanáct tisíc pracovních míst je v ohrožení, varují odbory.
  • Značku Pietro Filipi získala Kara. Spolu s Natlandem chystá byznysový restart. 
  • Strnad dodá do Indonésie systém protivzdušné obrany. Češi takovou zakázku ještě nezískali.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Škodu Auto čeká boj o zachování závodů. 12 tisíc pracovních míst je v ohrožení, varují odbory

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prochází jedním z nejnáročnějších období své novodobé historie. A nesnadný úkol čeká i firemní odbory ve snaze udržet nejen pracovní místa, ale i celé výrobní závody. Předseda odborové organizace Jaroslav Povšík to sdělil v listu Škodovácký odborář.

Značku Pietro Filipi získala Kara. Spolu s Natlandem chystá byznysový restart

Někdejší populární módní brand Pietro Filipi čeká nová byznysová story. Od investiční skupiny Natland, která ochrannou známku vysoutěžila s nejlepší nabídkou začátkem listopadu, ji získala Kara Trutnov. Právě na restartu Kary se v nedávné minulosti Natland rovněž podílel. Na stole leží momentálně několik scénářů dalšího vývoje byznysu oděvní značky, o jejímž dalším směřování rozhodne manažerský tandem Tomáše Rašky a Zdeňka Rintha.

Strnad dodá do Indonésie systém protivzdušné obrany. Češi takovou zakázku ještě nezískali

Tuzemská největší zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) má za sebou další významný milník. Poprvé ve své historii získala zakázku na integraci systému protivzdušné obrany a komplet balistických raket, díky čemuž se zařadila mezi světovou špičku v obranném průmyslu. Souhrnná hodnota obou kontraktů přesahuje 500 milionů eur, tedy přes 12 miliard korun, potvrdil deníku E15 Miloš Šivara, šéf její dceřiné společnosti Excalibur International, která bude zakázku realizovat.

Zahraniční investoři do realit zatáhli za brzdu. Velké obchody uzavírají jen čeští hráči

Investice do tuzemských komerčních nemovitostí spadly na nejnižší hodnotu od roku 2013, kdy ještě doznívala finanční krize. Zahraniční investoři do realit dočasně ztratili zájem o český trh. Ukazují to čerstvé statistiky za třetí kvartál letošního roku. Nejenže investice meziročně poklesly o 65 procent, ale všechny nákupy za celkem 150 milionů eur, kolem 3,65 miliardy korun, realizovali výhradně tuzemští investoři.

Xixoio má problémy

Protimafiánská policie prohledává kanceláře Xixoio, zadržela dva představitele firmy

Do sídla technologické společnosti Xixoio, které se nachází na Praze 8, dorazila policie. Podle týdeníku Euro jsou představitelé firmy Richard Watzke a Henry Ertner v cele předběžného zadržení s návrhem na vazbu. Policisté prohledávají kanceláře, píše server Seznam Zprávy. Firma nabízí investice do digitálních tokenů. „Byl jsem jen klient,“ odpověděl na dotaz deníku E15 Radovan Vávra, který s Xixoio jednu dobu spolupracoval.

Peníze vrátíme. Firmy prodávající tokeny přes kryptoplatformu Xixoio uklidňují investory

Peníze investorům vrátíme, pokud to budou buď oni sami, či okolnosti vyžadovat, odpověděly na dotaz deníku E15 firmy, které prostřednictvím kryptoměnové společnosti Xixoio prodávaly veřejnosti virtuální tokeny. Před nákupem tokenů v minulosti varovala Česká národní banka. Podle názoru jedné z oslovených firem jsou potíže firmy Xixoio s policií cílenou akcí ze strany konkurence.

Top manažer PPF či baterioví mágové. Akcionářů Xixoio je přes sto, Watzke postupně ustupoval

O Xixoio se v průběhu let otřela celá řada známých jmen figurujících v roli akcionářů její britské mateřské firmy. Stejnojmenná firma Xixoio registrovaná na londýnské hromadné adrese, na které sídlí dalších 2918 společností, měla podle posledních údajů k polovině října kromě majoritního vlastníka Richarda Watzkeho ještě 134 akcionářů. Informace o akcionářské struktuře mateřské společnosti jsou veřejně dostupné v britském obchodním rejstříku. Britská Xixoio vlastní ze sta procent podnikání své české dcery. 

Pět bodů, které před Xixoio varovaly zkušenější kryptoinvestory už dávno

Kanceláře společnosti Xixoio tento týden prohledala policie, jenže důvody k pochybám o jejím byznysu trvaly od samého vzniku firmy. Myslí si to například produktový manažer investiční platformy Portu Jakub Valníček. Podle řady lidí z kryptoměnové komunity se daly problémy kolem projektu Richarda Watzkeho očekávat. Xixoio dlouhodobě vykazovalo rysy, které u obezřetných investorů do tokenů či blockchainu rozsvěcely varovné kontrolky. V článku přinášíme výčet varovných bodů.

Omluvte se a nedělejte ze sebe šaška, vyzval Čupr Vávru kvůli Xixoiu

Pád tokenové společnosti Xixoio i nadále rozdmýchává emoce. Poté co Národní centrála proti organizovanému zločinu ve středu zadržela hlavní osobnosti společnosti Xixoio Richarda Watzkeho a Henryho Ertnera, se pozornost otočila směrem k Radovanu Vávrovi, který s kontroverzní společností v minulosti navázal spolupráci. Ke kauze se nyní na Twitteru vyjádřil i šéf startupu Rohlík Tomáš Čupr, který vyzval Vávru k tomu, aby se za propagaci Xixoio veřejně omluvil.