Drive-in volby: Jak volit když jste v karanténě? Přehledná mapa volebních míst

Volby z automobilu

Volby z automobilu Zdroj: ČTK

Volby z automobilu
Volby z automobilu
Volby z automobilu
Volby z automobilu
Volby z automobilu
10
Fotogalerie

Letošní průběh senátních i krajských voleb je v současné době velice obávanou záležitostí. Je totiž mnoho lidí, kteří musí být v karanténě, ale i těch, kteří mají pozitivní test na Covid-19. Tito lidé budou mít možnost volby z auta, aby se tak zamezilo přímému kontaktu nemocných s ostatními. Přečtěte návod jak volit v karanténě a jak přesně při volbě z auta postupovat.

Pokud jste v karanténě či izolaci a jste nemocní, máte dvě možnosti, jak nenechat svůj hlas v senátních či krajských volbách propadnout. Obě dvě možnosti jsou snadno dostupné, jen si musíte ohlídat termín a místo.

Novinkou ve volebním systému je takzvané “drive in” volební stanoviště, které můžete využít. Pouze však v případě, že jste nemocní Covidem-19 nebo že máte nařízenou karanténu. V České republice naleznete v každém okresu jedno takové stanoviště, ke kterému stačí pouze přijet autem a odevzdat svůj hlas. Jen v Praze jsou taková stanoviště dvě. Jedno je zřízené pro senátní volby na Praze 1 a 5, a druhé pro volby na Praze 9.

Stanoviště jsou v případě druhého kola voleb do Senátu otevřena pouze ve středu 7. řijna od 7 hodin ráno do 15:00 hodin. 

Tato volební stanoviště mohou využít pouze občané s nařízenou karanténou nebo izolací kvůli nemoci Covid-19, což bude na příslušném volebním stanovišti kontrolováno. Pokud chcete pomoci s hladkým průběhem voleb, přivezte si s sebou potvrzení, že jste Covid-19 pozitivní nebo že jste v nařízené karanténě.

Pokud nemáte možnost, dopravit se k příslušnému drive-in stanovišti, máte druhou možnost. Tou je volba do zvláštní přenosné volební schránky. Tu si můžete nechat přistavit přesně do místa vašeho bydliště po předchozí telefonické domluvě s příslušným krajským úřadem.

Jestli je vám vše jasné a už víte jak na to, nasaďte si roušku a nenechte si volby utéct, protože i váš hlas se počítá.

Mapa drive-in volebních míst