Ostravu povede ANO s lidovci, Piráty a ODS. Primátorem zůstává Macura

Koaliční smlouvu v Ostravě podepsali ANO, Piráti a lidovci. Primátorem bude opět Tomáš Macura z ANO

Koaliční smlouvu v Ostravě podepsali ANO, Piráti a lidovci. Primátorem bude opět Tomáš Macura z ANO Zdroj: ČTK

Ostravu nakonec povede vítězné hnutí ANO ve spolupráci s lidovci, Piráty a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 35 hlasů. Primátorem bude znovu Tomáš Macura (ANO). Zástupci čtyřkoalice to oznámili na tiskové konferenci.

ANO bude mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, po dvou bude mít ODS a Česká pirátská strana a jednoho lidovci. Primátor bude mít šest náměstků. Náměstek Radim Babinec (ANO) bude mít na starosti majetek a veřejné zakázky, Kateřina Šebestová (ANO) bude mít jako dosud životní prostředí a Zuzana Bajgarová (ANO) investice. Andrea Hoffmannová (Piráti) bude mít v gesci školství a sport, Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) dostane na starosti kulturu, sociální věci a zdravotnictví a Martin Štěpánek (ODS) finance a rozpočet. Členy rady budou za ANO Martin Bednář a Karel Malík, za Piráty David Witosz a za ODS Zdeněk Nytra, který bude mít svěřenou bezpečnost.

V krajském městě se bezprostředně po volbách rýsovalo pokračování nynější koalice ANO, hnutí Ostravak, ODS a lidovců. Uskupení se dohodla na spolupráci i obsazení resortů a začalo se pracovat na koaliční smlouvě. Koncem října ale ANO podepsalo koaliční smlouvu s lidovci a Piráty, kteří nahradili ODS a hnutí Ostravak.

Primátor to tehdy zdůvodnil tím, že uskupení nebyla s to dohodnout se na detailech spolupráce a řešení na magistrátu se začalo spojovat s uspořádáním v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Právě tam se Ostravak a ANO nedokázala dohodnout. Už při změně partnera ale Macura naznačil, že by se koalice na magistrátu mohla ještě rozšířit.

Bezprostředně po výměně za Piráty zástupci ODS a Ostravak deklarovali, že budou vystupovat jako uskupení a do případné koalice vstoupí jen společně. V sobotu ale ODS oznámila, že se dohodla s ANO a Piráty na spolupráci v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a bylo jasné, že dohoda mezi ODS a Ostravakem pozbyla platnosti. Štěpánek dnes řekl, že ODS dohodnutý dvojblok přestala považovat za závazný, až když Ostravak začal vyjednávat o koalicích bez ODS.

„Ostravak nabídl koalici na Moravské Ostravě i magistrátu bez ODS, tak pozbyl ten dvojblok platnosti,“ uvedl Štěpánek.

Hnutí ANO tak mohlo zůstat v trojkoalici, nebo si vybrat mezi ODS a Ostravakem, klub zastupitelů ANO se přiklonil ke spolupráci s ODS.

„My jsme poctivě zvažovali všechny varianty, které připadaly v úvahu,“ uvedl primátor. Podle něj hlavním důvodem pro přibrání ODS byla ztráta důvěry k hnutí Ostravak. „Dokázal během několika málo dnů porušit v principu řekl bych dvě dohody,“ vysvětlil primátor, proč nakonec před hnutím Ostravak dostala přednost ODS. Macura přesto doufá, že s Ostravakem bude možné spolupracovat, byť zůstane v opozici. „Minulé období jsme ukázali, že chceme s opozicí konstruktivně pracovat,“ doplnil Macura. Připomněl, že Ano preferovalo čtyřkoalici od počátku kvůli co nejsilnějšímu mandátu v zastupitelstvu města.

V opozici skončí kromě Ostravaka i KSČM, ČSSD a SPD. Ustavující zasedání zastupitelstva se koná ve středu.