Spolu bude o koalici jednat s Piráty a se STAN, říká Zdeněk Zajíček. Na primátora si nemyslí

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace Zdroj: E15 Dominik Kučera

Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace
Zdeněk Zajíček, Poradce premiéra Petra Fialy pro e-government a digitální transformace
Trojka pražské kandidátky Spolu Zdeněk Zajíček
4
Fotogalerie

Dosavadní šéf pražských zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček má ambici vést širší zastupitelský klub koalice Spolu. Volba předsedy se uskuteční v neděli. Současně budou vybráni vyjednávači o nové pražské radě za občanské demokraty, TOP 09 a KDU-ČSL. Spolu chce podle Zajíčka stavět koalici v hlavním městě na půdorysu té vládní. Zajíček vyvrací dohady, že je možným kandidátem na primátora. Primátorem určitě nebudu, pomáhám premiérovi s energetikou, říká  Zajíček.

Už víte, kdo bude zastupovat ODS? Budete ve vyjednávacím týmu i vy?

Kdo bude vyjednávačem, rozhodne v neděli odpoledne zastupitelský klub Spolu. Zvolí také nové vedení. V týmu by měli být předsedové pražských stran Spolu, za občanské demokraty tedy Marek Benda. Doplnit je mají tři reprezentanti klubů a lídři kandidátek.

Je pravda, že chcete řídit zastupitelský klub Spolu?

Na tuto pozici jsem navržen, doposud jsem vedl zastupitele ODS. Bude záležet na tom, jestli dostanu důvěru. Pokud ano, byl bych členem vyjednávacího týmu.

Už delší dobu se spekuluje o tom, že byste mohl být primátorem místo lídra kandidátky ODS Bohuslava Svobody. Tuto ambici nemáte?

Jediným kandidátem Spolu na primátora je Bohuslav Svoboda. Veřejnost si to ověří sama, pokud se nám v příštích dnech podaří nalézt většinu v zastupitelstvu. Mojí ambicí je pouze předseda zastupitelského klubu Spolu. Také bych se rád věnoval digitalizaci na vládní úrovni, navíc jsem v koordinačním týmu premiéra pro oblast energetiky. Myslím, že toto moje angažmá je současné situaci potřebné.  

Dovedete si představit koalici spíše s Piráty než s ANO?

Chceme v Praze postavit radu na půdorysu vládní kolice, tedy se STAN a Piráty, popřípadě se stranami, které jsou vládě programově blízko. Uvidíme, kdo se dostane do zastupitelstva a jaké si bude klást podmínky. Jdeme do jednání bez podmínek, tedy s výjimkou postu primátora, pokud Spolu v Praze vyhraje.   

Jaké jsou největší výhrady vůči ANO?

Naše nejbližší a případně blízké partnery jsem jmenoval. Na vzdálenějším konci je ANO nebo SPD.

Animozity jsou osobní i programové?

Na základních prioritách, jako je zlepšení dopravy a vyřešení bytové krize, se shodují všechny strany.

ANO chce ale snižovat některé poplatky, hromadnou dopravu by dočasně zavedlo bezplatnou. To byste jako ODS akceptovali?

Pro taková opatření určitě nejsme, v tom si těžko můžeme rozumět. Nemyslíme si, že něco může být zadarmo, protože dříve či později to někdo musí zaplatit.

Kdo tvoří vládu České republiky?

Video placeholde
Kdo tvoří vládu České republiky? • Videohub E15