Na volební „odstřel“ je Jermanová. O posty přijdou i hejtmani z ČSSD, odhadují politologové

Plakát ANO slibuje testy na koronavirus pro důchodce zdarma. „Je to nesmysl,“ říká Babiš.

Plakát ANO slibuje testy na koronavirus pro důchodce zdarma. „Je to nesmysl,“ říká Babiš. Zdroj: reprofoto Twitter

Kandidát ODS na středočeského hejtmana Martin Kupka.
Jiří Čunek
3
Fotogalerie

Po krajských volbách se zpravidla vymění zhruba třetina ze třinácti hejtmanů, podobná situace se bude pravděpodobně opakovat i letos. Politologové odhadují, že favorizované vládní hnutí ANO, které se v roce 2016 střetlo o regiony poprvé a klání vyhrálo, letos oslabí. I kvůli předpokládané nižší účasti seniorů, kteří se obávají nákazy koronavirem.

„Může se začít hroutit obraz uskupení Andreje Babiše jako neporazitelné strany,“ míní Petr Jüptner z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Sčítat ztráty bude téměř jistě ČSSD, která přišla o některé výrazné tváře. Otázka je, nakolik bude propad velký. Opoziční ODS nebo Starostové a nezávislí by mohli místy zabodovat.

Experti obecně předpokládají posílení neparlamentních formací a značný rozptyl ve výsledcích v jednotlivých krajích.

Čtyři ohrožená jména

Z pěti hejtmanů ANO to má nejvíce nahnuté středočeská Jaroslava Pokorná Jermanová. ČSSD přijde v lepším případě o jednoho až dva hejtmany. A pokud se proti lidovcům na Zlínsku spojí ostatní strany, s funkcí se rozloučí i Jiří Čunek. Má však pověst politika, který dokáže zvítězit v jakýchkoliv volbách.

U těch krajských navíc platí, že nerozhodují výhradně voliči. Záleží také na schopnostech partají dohodnout funkční koalici. Hejtmany se tak mohou stát i lídři, kteří skončí na nižších příčkách.

Přestože ANO minule vyhrálo v devíti krajích, vládu získalo pouze v pěti z nich. Stejný počet hejtmanů nakonec díky vyjednávací taktice obsadila sociální demokracie, byť zabodovala jen v jižních Čechách a na Vysočině.    

Jen negativní reklama

U středočeské hejtmanky Jermanové se politologové pozastavují nad tím, že na sebe neustále upozorňuje chybami a skandály, například s předraženými smlouvami s externisty.

Naposledy se o rozruch postaral manžel Jermanové, když volební jedničku ODS v regionu Martina Kupku a jeho spolupracovníky nazval na sociálních sítích „partou buzerantů“. „Měl pocit, že se mě nikdo nezastane. V kraji přitom máme mnoho úspěchů,“ hájila partnera hejtmanka.

Analytik ČT Kamil Švěc považuje Jermanovou za velkou slabinu ANO. „Ve známost se jí podařilo vejít v podstatě jen různými přešlapy. Postrádá pokoru, vystupuje arogantně,“ uvedl.

Ve Středočeském kraji má ambici sesadit hejtmanku hnutí STAN, které tam minule získalo 15 procent a skončilo těsně za ANO. Místo jaderné fyzičky Dany Drábové tentokrát vybralo do čela společné kandidátky s KDU-ČSL a SNK-ED starostku Mnichovic Petru Peckovou.

Těžká pozice socialistů

V obtížnější pozici než ANO je ČSSD, která všech pět hejtmanských postů asi neudrží. I proto, že přišla o bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a letos o plzeňského Josefa Bernarda.

Největší šance obhájit funkci má Jiří Běhounek, který na Vysočině bojuje v oranžovém tričku už počtvrté. Méně předvídatelné jsou jižní Čechy. Politolog Lukáš Jelínek však nepředpokládá, že by Zimola, který se uchází o hlasy pod vlastní značkou Změna 2020, ohrozil hejtmanku Ivanu Stráskou (ČSSD).

Složitější to má pardubický hejtman za socialisty Martin Netolický, kterému šlape na paty lídr ANO v regionu Martin Kolovratník. Pozici královéhradeckého sociálního demokrata Jiřího Štěpána v čele rady zase ohrožuje někdejší policejní prezident a současný předseda senátorů za ODS Martin Červíček.

Přestože odborníci tipují, že ČSSD čeká další volební propadák, nemusí to podle nich vyústit ve větší pnutí ve straně, nebo dokonce v pád jejího šéfa Jana Hamáčka. Důvodem je třeba to, že jednoho z nejhlasitějších vnitrostranických kritiků Michala Haška instaloval Hamáček do funkce volebního manažera. Možná prohra tedy dopadne i na Haškovu hlavu.

Čunkův boj o nemocnici

Místo hlasování o nové krajské vládě čeká Zlínsko spíše referendum o nové nemocnici za osm miliard korun. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) protlačil její výstavbu zastupitelstvem pouze o jediný hlas, a proti vůli svého koaličního partnera, kterým je ANO.

Právě regionální špičky hnutí hodlají v případě vítězství projekt zarazit. Namítají, že nová nemocnice ve Zlíně by odčerpala personál z kroměřížské, vsetínské a uherskohradišťské nemocnice. Stejný názor má i zlínská ODS, socialisté, Piráti, SPD či KSČM.