Hlasování ANO o podpoře v prezidentských volbách se neuskuteční. Hnutí na něj nemá čas, řekl Babiš

Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách.

Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách. Zdroj: E15 Nguyen Thuong Ly

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
Jaroslav Faltýnek ve volebním štábu hnutí ANO.
Jaroslav Faltýnek ve volebním štábu hnutí ANO.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
5
Fotogalerie

Hlasování mezi členy ANO o tom, který prezidentský kandidát získá podporu hnutí, se oproti očekávání neuskuteční. Není na to čas, sdělil předseda ANO Andrej Babiš Lidovým novinám (LN). Vítěz sněmovních voleb tak v boji o Pražský hrad nikoho nepodpoří, napsal dnes server Lidovky.cz.

Původně měli členové hlasovat o tom, jestli bude mít ANO vlastního kandidáta do prezidentské volby, a nejčastěji se mluvilo o dosluhujícím ministru obrany Martinu Stropnickém. Po sněmovních volbách Babiš oznámil, že hnutí svého kandidáta nepostaví. Zároveň uvedl, že referendum mezi členy může pro podporu ANO vybrat některého ze známých uchazečů o funkci hlavy státu. Hlasovat se ale nebude.

"Už na to nemáme čas, máme jiné starosti. Řešili jsme to i na předsednictvu, musíme pracovat na programovém prohlášení vlády, nejde to ani z kapacitních důvodů," uvedl Babiš. "Všichni jsou gramotní, rozhodnou se podle sebe, nečekají na názor nějakého Babiše," dodal.

Funkci na Hradě chce obhajovat Miloš Zeman. Babiš několikrát popřel, že mezi ním a Zemanem existuje dohoda o vzájemné podpoře. Pokud seznam kandidátů nezmění soud, o prezidentský úřad bude Zeman soupeřit s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček, bývalý premiér Mirek Topolánek, někdejší šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté), předseda strany Rozumní Petr Hannig, diplomat Pavel Fischer a lékař Marek Hilšer.

První kolo prezidentské volby bude 12. a 13. ledna, případné druhé o čtrnáct dní později.

Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka

Přečtěte si podrobné profily Miloše Zemana, Jiřího Drahoše a Mirka Topolánka

Více na http://zpravy.e15.cz/volby/prezidentske-volby-2018/milos-zeman-je-nemocny-klopytajici-muz-cesi-mu-prominou-cokoliv-rika-marek-hilser-1340661