Březina odstupuje z boje o Hrad. S odvoláním bych uspěl, ale nepodám ho, uvedl

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: E15 Michael Tomeš

Tomáš Březina
Tomáš Březina
Tomáš Březina
4
Fotogalerie

Podnikatel Tomáš Březina se neodvolá proti rozhodnutí ministerstva vnitra, které ho nezaregistrovalo do lednových voleb. Je ale přesvědčený o tom, že by s odvoláním uspěl. Podpisů měl podle svého mínění dost. Nechce ale zatížit Česko náklady na opakování prezidentské volby. Kandidáti museli doložit nominaci podporou minimálně deseti senátorů, 20 poslanců nebo 50 tisíc řadových občanů. Březinovi ministerstvo ze 65 911 podpisů uznalo 45 894.

Březina tvrdí, že ministerstvu předal více než 70 tisíc podpisů, sesbíral jich přitom ještě o zhruba deset tisíc více. „Po dosažení tohoto čísla jsme sběr zastavili pro dostatečnost počtu podpisů. Následně jsme provedli trojnásobnou administrativní kontrolu podpisů. Vyřadili jsme 10 tisíc podpisů, u většiny se jednalo jen o naši předběžnou opatrnost. Byli jsme si proto jisti naší téměř nulovou chybovostí,“ uvedl Březina.

Je podle něj vyloučené, aby chybovost činila v průměru 29 procent. Upozornil například na to, že kandidáti, které podpořila vládní koalice, měli chybovost desetkrát nižší. „Takový rozdíl je objektivně nemožný. Vládní kandidáti využívali naprosto stejných metod sběru podpisů,“ podotkl Březina. Upozornil, že nezaměstnával žádnou agenturu. Zároveň se ale domnívá, že žádný kandidát nemohl sesbírat 80 tisíc podpisů sám bez cizí pomoci.

Prezidentské volby 2023: Kdy přesně se konají a jak probíhají?

Video placeholde
• Videohub

„Jsem přesvědčen, že bych s odvoláním, ve světle výše uvedených faktů, bezpečně uspěl a mohl pokračovat v kampani a usilovat o post prezidenta republiky. Bohužel s třítýdenní přestávkou, bohužel v horké části kampaně. Tedy s velkými negativními důsledky mojí dočasné absence,“ uvedl Březina. „Nehodlám zatížit Českou republiku obrovskými finančními i lidskými náklady na opakování prezidentské volby,“ dodal.

Ministerstvo vnitra do prezidentských voleb pustilo devět z 21 kandidátů. Odmítlo 12 kandidátních listin pro nedostatky a jednu přihlášku pro její pozdní předložení. Podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček se chtějí proti vyřazení odvolat.

O Hrad se tak utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima.