Bělobrádek vytáhl do boje proti Googlu

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: ČTK

Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
Pavel Bělobrádek
9
Fotogalerie

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vyhlásil válku technologickým gigantům Google a Facebook. Jejich monopolní postavení dle jeho slov ohrožuje svobodu i českých médií.

„Zatímco klasická média musejí dodržovat řadu podmínek jako tiskový a vysílací zákon, platí daně, zaměstnávají redaktory a editory, kteří získávají a ověřují informace, dodržují zákony na ochranu soukromí, to všechno technologické giganty dodržovat nemusejí,“ řekl.

„Bez svobodných a pluralitních médií nemůže fungovat demokracie,“ zdůraznil lidovecký předseda s tím, že v současnosti na trhu médií nefungují jednotné podmínky. Hrozí podle něj monopol internetových gigantů. „Porušují autorská práva, vyhledávají a zveřejňují informace, které někdo vytvořil, které přebírají od médií, aniž by jim za to platily,“ uvedl vicepremiér pro vědu a výzkum. Podle Bělobrádka se musí ošetřit placení daní, ale také třeba postih za šíření nenávisti nebo pomluv, jak je tomu u klasických médií.

Příslušná legislativa má podle Bělobrádka vzniknout na úrovni Evropské unie. Pokud by zůstala na národních úrovních, mohly by je podle něj technologické platformy obcházet.

Nastavení pravidel pro technologické giganty není novým tématem. Evropská komise už udělila Googlu pokutu za to, že zvýhodňoval své služby. 

Pokračování článku najdete na serveru Info.cz >>>