Zdanění nemovitostí? Piráti a Starostové řeší v programu daně, euro i dezinformace

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN)
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
6
Fotogalerie

Koalice Piráti a STAN kandiduje do voleb do Poslanecké sněmovny 2021 dohromady. Uskupení bude v nadcházejících volbách patřit k nejsilnějším hráčům na politické scéně. Jedním z nejčastěji diskutovaných témat jejich volebního programu se staly daně. Proevropská strana bojuje se silnou dezinformační kampaní.

Koalice přezdívaná PirSTAN odstartovala volební rok velmi slibně. V době vrcholící pandemie letos na jaře dokázali Piráti a Starostové předstihnout dokonce i ANO, od té doby však koalice zažívá pád. Podle posledních průzkumů se Piráti a STAN vytrvale přetahují o druhé místo s konkurenční koalicí SPOLU tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09. 

Volební preference a jejich vývoj

Kromě zlepšení pandemické situace se na poklesu preferencí Pirátů a Starostů podepsaly i obavy občanů z volebního programu koalice, především jejího postoje ke zdanění nemovitostí a bytové politiky. Na Piráty mnohokrát osobně zaútočil premiér Andrej Babiš. Vyvrcholením byla přestřelka na Twitteru, kdy se na premiérově účtu objevila informace, že strana hodlá „danit přebytečné metry v bytech“ a pak do nich „někoho nastěhovat, nejlépe nějakého migranta“.

Spor vyvrcholil v polovině července, kdy strana nejprve po Andreji Babišovi žádala omluvu a po jejím odmítnutí na premiéra podala žalobu. Pád preferencí nicméně nelze přičítat jen návratu ANO na špici průzkumů, ale také vyrovnávání pozic se sílící koalicí SPOLU. Vývoj preferencí lze vidět na následujícím grafu vycházejícím z průzkumů společnosti Kantar:

Piráti zatlačení do defenzivy nedávno odstartovali závěrečnou, horkou fázi své kampaně ve snaze průběh zvrátit a vrátit se na pozice ze začátku roku. Zvrácení nepříznivého trendu bude však velmi obtížné.

Útoky a dezinformace

Že jsou Piráti častý terč, dokládá i monitorování specialistů na boj s dezinformacemi ze serveru Čeští elfové, kteří Piráty a jejich předsedu Ivana Bartoše označili za hlavní objekt, na který se zaměřovaly řetězové e-maily obsahující dezinformace.

Piráti a STAN mají boj s dezinformacemi ve svém volebním programu, ve kterém se zaměřují na legislativu a novelizaci zákonů umožňujících vymahatelnost práva v online prostředí. Inspiraci mají dodat státy, jako jsou Estonsko, Kanada nebo Tchaj-wan. Podpory grantů se mají dočkat transparentní organizace upozorňující na činnost dezinformátorů. Téma má patřit k jedněm z hlavních bodů českého předsednictví v Radě EU v příštím roce.

Daň z nemovitosti a ostatní daně

O zdanění soukromých bytů program Pirátů a Starostů nehovoří, natož o stěhování migrantů do bytů v soukromém vlastnictví. V souvislosti s migrací mají cizincům povinnost zajistit odpovídající podmínky k pobytu univerzity, pracovní agentury a zaměstnavatelé. 

Kauza kolem nemovitostí se točí kolem zamýšleného zdanění nemovitostí využívaných za komerčním účelem, i to má ovšem samozřejmě odpůrce.

Na druhé straně si Piráti a Starostové nepřejí zesílit zdanění fyzických osob. Místo toho by rodiče na mateřské, pracující seniory nebo osoby stižené exekucí rádi lépe motivovali k práci optimalizací zkrácených úvazků a dohod mimo hlavní pracovní poměr tak, aby se to dotyčným vyplatilo. V daňové oblasti dále slibují valorizaci slevy na poplatníka podle růstu inflace. Koalice hodlá kromě toho ještě více bojovat proti daňovým únikům vykázaným mimo území Česka.

Zvyšování daní mají pocítit především velké digitální firmy a výjimky z aktuálního systému. Piráti a STAN se hodlají více zaměřit na ekologické prvky zdanění. Těžba tak má podle nich finančně pomoci státu, krajům i obcím. Program zmiňuje i příjmy, které má do státní kasy přinést zdaněný prodej konopí.

Důležitou položkou je pak skutečnost, že se koalici nelíbí kapitálové příjmy osvobozené od daně. Velkou pozornost loni vzbudil pirátský pozměňovací návrh daňového balíčku, podle kterého jsou příjmy z prodeje cenných papírů přesahujících 20 milionů korun nově zdaněny progresivní sazbou od 15 do 23 procent. Ještě loni platilo, že veškeré příjmy z cenných papírů, které byly v držení déle než tři roky, byly od daně osvobozeny. Pro návrh Pirátů tehdy zvedli ruce zástupci ANO, ČSSD a KSČM.

Vstřícnější je koalice vůči začínajícím firmám. Zohledněním reinvestic ve zdanění právnických osob chce koalice podpořit startupy a investice do výzkumu. Menším firmám má být umožněno převádět daňovou ztrátu z výzkumu a vývoje do dalších období i formou slevy na odvodech za zaměstnance. Začínajícím firmám chtějí Piráti a STAN pomoci přehledným účetním systémem a kalendářem upozorňujícím na důležité termíny.

MOJE daně a EET

Pirátský program se zaměřuje na přehledné a centralizované řešení vybírání daní. Aktivity týkající se daní a odvodů mají být řešeny přes portál MOJE daně, kde budou veškeré daně a odvody na sociální a zdravotní pojištění spravovány na jednom místě. Systém automatických kontrol má proces zrychlit. Nutno podotknout, že možnost podat daňové přiznání elektronicky prostřednictvím zmíněného portálu startovala už letos, byť k dokonalosti má stávající řešení daleko a neumožňuje zdaleka vše, co si koalice představuje.

Piráti a STAN plánují zrušit třetí a čtvrtou vlnu EET pro řemeslníky a drobné podnikatele. Zrušení EET pro podniky spadající do první a druhé vlny zváží až podle zhodnocení přínosů. Pokud by EET byla zachována, měla by  podnikatelům přinášet benefity.

Euro nejdříve po 2025

Koalice nemá v následujícím volebním období v úmyslu vstup do eurozóny, ačkoli z volebního programu je evidentní, že s přijetím eura do budoucna počítá. Argumentuje tím, že export českých firem kvůli nestabilnímu kurzu ztrácí a vyšší náklady jsou potřebné také na obsluhu státního dluhu. 

Ve spolupráci s Českou národní bankou chce proto koalice zavést na téma přijetí eura veřejnou diskuzi. Má být opět jmenován Národní koordinátor pro zavedení eura a zahájeny přípravné práce a studie na toto téma.

Piráti a Starostové se zatím hodlají věnovat větší stabilizaci koruny vůči euru. Stěžejní je pro koalici v tomto ohledu vstup Česka do Evropského mechanismu směnných kurzů ERM II, od čehož si slibuje větší stabilizaci kurzu koruny vůči euru. Strašáku v podobě dalšího řeckého scénáře se hodlá koalice PirSTAN vyhnout tak, že bude na mezinárodní půdě požadovat důsledné dodržování Fiskálního paktu a rozpočtových pravidel.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub