Schváleno: EET pozastaveno na dobu nouze a další tři měsíce

Terminál pro EET od Storyous

Terminál pro EET od Storyous Zdroj: Storyous

Jednomyslným rozhodnutím dala vláda zelenou pozastavení elektronické evidence tržeb (EET). To bude trvat po dobu nouzového stavu a následujících třech měsíců.

V praxi to znamená, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Pro ČTK to uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

V úterý návrh vlády, který je třeba upravit zákonem, projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání. Ministerstvo financí již v rámci původního návrhu tzv. Liberačního balíčku plánovalo odklad třetí a čtvrté fáze EET, a to neprováděním kontrol. Nyní jde ještě dále.

„S ohledem na další vývoj situace, zejména uzavření či omezení fungování části provozoven, by mohlo docházet i ke komplikacím pro nyní již evidující poplatníky, a to například při zajišťování technické podpory nebo aktualizací certifikátů. Z tohoto důvodu přistoupilo ministerstvo financí k dočasně úplnému pozastavení EET,“ uvedlo Ministerstvo financí.

EET je zaměřena na přijímání plateb v hotovosti, 1. prosince 2016 začala platit pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí a čtvrtá vlna EET, která se týká hlavně drobných podnikatelů, řemeslníků, kteří s hotovostí pracují jen občas, měla být spuštěna letos 1. května.