Osel a slon doprovází volby už 150 let. Jako první je použil karikaturista Nast

Symboly obou táborů, demokratický osel a republikánský slon

Symboly obou táborů, demokratický osel a republikánský slon Zdroj: Profimedia

Symbolem demokratů je osel.
Symbol slona v táboře republikánů
3
Fotogalerie

Zná je každý pozorovatel světového politického dění. Ilustrace modro červeného osla a slona doprovází americké volby už od druhé poloviny 19. století. Málokdo ale ví, kde se ikonické obrázky vůbec vzaly, a mnoho lidí by jistě překvapilo, že oba vymyslel ten samý umělec - Thomas Nast. Jaký je příběh demokratického osla a republikánského slona?

Nast byl prvním americkým ilustrátorem, který se proslavil jako politický karikaturista. V mimořádně detailních dřevorytech dokázal trefně a někdy až drsně satirovat veškeré dění ve společnosti, například americkou občanskou válku, imigrační problémy nebo i politická klání. Někteří se dokonce mylně domnívají, že slovo „Nasty“ („ošklivý“) pochází z umělcova příjmení. 

Symboly slona a osla se poprvé objevily na karikatuře z roku 1874. Tehdy demokraty podporavaný list New York Harold zveřejnil spekulace, že tehdejší republikánský prezident Ulysses Grant bude usilovat o třetí mandát v pořadí. To tehdy sice nebylo nelegální, ale pro veřejnost jen těžko přijatelné.

Nast, hrdý stoupenec republikánů, na neověřené informace reagoval po svém. Na karikatuře připodobnil list Harold k oslu oblečenému do lví kůže a pojmenoval jej „Caesar“. Z karikatury je zřejmé, že osel (Harold) se snaží zastrašit ostatní zvířata (kandidáty) divokými příběhy o grantovské diktatuře. Mezi těmito zvířaty je i obrovský slon označený jako „republikánský hlas“, který vypadá, jako by měl každou chvíli spadnout z útesu. Na obrázku jsou demokraté zobrazeni ještě jako liška. Postupně ale Nast začal demokraty připodobňovat k oslu čím dál častěji, až se tento symbol nakonec prosadil. V různých obdobách se dožil dneška. Další detaily tohoto příběhu si můžete přečíst na webu americké televizní stanice CNN.